Kartelo želi ‘munjovoz’ na zapadu Zagreba, Mikulić u božićnom duhu koaliciju smatra ‘poput obitelji’

FOTO: Ivan Klindić
Na 7. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba danas s početkom u 10 sati počela je rasprava o predloženom gradskom proračunu za 2018. po kojem planirani prihodi i primitci iznose 7 milijardi i 570 milijuna kuna.

U proračun su uključeni vlastiti i namjenski prihodi i primitci proračunskih korisnika od oko 1,76 milijarda kuna, tako da ukupni prihodi i primitci proračuna i proračunskih korisnika Grada Zagreba za 2018. iznose 9 milijardi, 338 milijuna i 310 tisuća kuna. Gradski zastupnici su na gradski proračun uputili čak 44 amandmana.

Na dnevnom redu trebao bi se naći i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izdvajanju ZET-a i Velesajma iz Zagrebačkog holdinga.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Mikulić: ‘ZET i Velesajam su gubitaši’

Proračun i izdvajanje ZET-a i Velesajma prokomentirao je predsjednik zagrebačke Gradske Skupštine Andrija Mikulić.

Mikulić je ustvrdio da će HDZ i njegovi zastupnici dići ruku za Proračun Grada Zagreba za 2018. godinu budući da su prihvaćeni svi amandmani koje su ponudili u iznosu od 110 milijuna kuna.

„Vi znate da smo rekli da je amandman svih amandmana rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u dijelu Branimirove ulice jer je to rješenje nakon puno godina prometa s istočne strane grada, ulazak i izlazak iz Grada Zagreba“, kazao je Mikulić.

Prokomentirao je i izlazak ZET-a i Velesajma iz Zagrebačkog holdinga.

„Što se tiče ZET-a i Velesajma, oni su gubitaši. Znate da se subvencionira javni prijevoz. Imamo mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova. Ukoliko to radimo, smanjit ćemo te subvencije. S druge strane imat ćemo puno racionalizacija i puno bolju modernizaciju nego što je to danas i dobit ćemo u konačnici javni prijevoz kakav naši građani zaslužuju. Što se tiče Velesajma, znate da dvije trećine prostora nije u funkciji, jedna trećina je. On je gubitaš 30-40 milijuna godišnje. Tamo imamo hala i prostora koji stoje, treba vidjeti što i kako dalje s tim, a Grad je vlasnik dijela sjedišta. Neki kažu da je to zato da bi se sutra nešto prodalo. Pa Zagrebački holding već sada možete prodati ako želi, stoga to nije razlog. Idemo na novu racionalizaciju, modernizaciju, a i zašto ne bismo imali podružnice u vlasništvu Grada Zagreba koje će biti samostalne i koje će generirati dobitke, a ne gubitke“; kazao je Mikulić.

Novinari su ga upitali je li zadovoljan Proračunom za sljedeću godinu.

„Išli smo vrlo racionalno, konkretno i s onim stvarima za koje mislimo da su dobre. Od izgradnje vrtića u Brezovici, Doma kulture u Dubravi, rekonstrukcije Doma zdravlja u Španskom za osobe s invaliditetom, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Branimirove ulice, potrebe za sportom u Gradu Zagrebu za Hrvatsko katoličko sveučilište, za opremu… Dakle, to su amandmani od kojih se sigurno može bolje i kvalitetnije živjeti“, kazao je predsjednik Gradske skupštine.

Mikulić je pokazao da je u pravom božićnom duhu pa je ustvrdio da je koalicija HDZ-a, Bandića i Neovisnih za Hrvatsku jedna obitelj koja sjedne i dogovara zajedničke stvari u općem interesu građana, u kojem pojedinci, kaže, nisu bitni: „Ako ste partner i sjedite za stolom i razgovarate, onda imate šansu doći do dobrih i kvalitetnih odluka.“

Što se tiče smanjenja iznosa božićnice, Mikulić je bio kratak i jasan: „Nema nikog tko ima zakonsko pravo nešto smanjiti ako ste kolektivnim ugovorom nešto potpisali.“

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Kartelo: ‘Usmjerili su u amandmane stvari važne za Zagreb’

Proračun za 2018. godinu i odvajanje ZET-a i Velesajma od Holdinga prokomentirao je i Krešimir Kartelo, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine iz stranke Neovisni za Hrvatsku.

Naime, Neovisni za Hrvatsku predložili su 15 milijuna kuna amandmana, HDZ 100 milijuna, a prihvaćeno je i jedno i drugo, što je usrećilo i samog predsjednika Gradske skupštine Andriju Mikulića.

„Naš stav je da ćemo glasati za Proračun ako se usvoje naši amandmani. Smatramo da su realni i nemamo strah da ćemo se na kraju godine crvenjeti zbog rebalansa. Smatramo da je itekako moguće realizirati tih 15 milijuna kuna.

U te amandmane smo usmjerili one stvari za koje smatramo da su prijekopotrebne Gradu Zagrebu, primjerice, 9,2 milijuna kuna za sanaciju vodoopskrbne mreže. Ukupno gledajući, to je tek nekih 0, 4 % postojeće vodovodne mreže, međutim, to su ulice za koje već postoje građevinske dozvole pa je realnije i lakše očekivati da će se to završiti do kraja godine.

Vi znate da je već dugi niz godina, prema naputcima svemoćne Europske unije, Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, ali se još uvijek odgađa stupanje na snagu odredbe po kojoj se voda treba naplaćivati po zahvaćenoj, a ne potrošenoj količini. Smatramo da je to prioritet koji treba riješiti i koji se ne smije zasjeniti megalomanijom i projektima za koje je teško da će se završiti do kraja godine”, ustvrdio je Kartelo.

Preostali amandmani, dodaje, tiču se pripreme dokumentacije za izgradnju Jadranskog mosta kako bi se rasteretio promet na zapadnom dijelu Zagreba, posebice i rotor. Dobro raspoloženi Kartelo je pritom istaknuo naklonost prema arhaizmima poput riječi munjovoz (tramvaj).

“Na kraju krajeva, potrebna je vertikala na zapadnom dijelu grada i ta vertikala planirala bi i tračnički promet, prema tome u dogledno vrijeme i munjovoz, odnosno tramvajsku prugu koja povezuje Črnomerec i Blato“, istaknuo je Kartelo.

„Zadnji dio amandmana automatskog upravljanja prometom, pripremom dokumentacije i pokušaja opremanja centra za automatsko upravljanje prometom kako bi se u Gradu Zagrebu smanjile gužve, a prvenstveno dalo prvenstvo prolaza zagrebačkom električnom tramvaju“, kazao je Kartelo.

HDZ i Mikulić podržat će prijelaz ZET-a iz Holdinga, a kako tvrdi Kartelo, i Neovisni za Hrvatsku od početka nemaju ništa protiv toga da se ZET izdvoji iz Holdinga.

„Što se tiče Velesajma, imali smo svoje skepse, no one su otklonjenje na odborima, ne nalazimo u tome ništa sporno. Svjesni smo da će Holdingu biti lakše dobiti kredite ako izdvoji dva društva koja su gubitnici. Smatramo i da će tim društvima biti lakše oporaviti se od gubitaka ako se izvedu iz Holdinga“, kaže Kartelo.

Tema sjednice o izdvajanju za odvodnju atmosferskih voda ponovno je na dnevnom redu, a Kartelo smatra je najgore to što se već dogodilo.

„Trebali bismo ovdje biti pametni, vratiti se nekoliko godina unazad i vidjeti zašto natječaji za nabavu uređaja za odvodnju atmosferskih voda nisu uspjeli 3-4 godine zaredom. Sada imate situaciju da uređaja nema, sada možete ili dati u koncesiju ili da opet idete na natječaj i ponovno ne znate s koliko godina ćete, odnosno nećete raspolagati s tim uređajima. Žalosno što je do toga uopće došlo, no što je, tu je“, zaključuje Kartelo.

>>> Sjednica Gradske skupštine: Ilijaš Tomaševiću: ‘Vama nek sija zvezda crvena!’

>>> Mrak Taritaš oštro po Mikuliću, Proračunu i izdvajanju ZET-a i Velesajma …

>>> Švaljek: ‘Proračun je priređen neobjektivno i neće se realizirati’


Komentari