Kardinal Josip Bozanić: ‘Danas se susrećemo s tajnom zla’

25.12.2017. Zagreb - Na Badnju vecer kardinal Josip Bozanic predvodio je misu polnocku u zagrebackoj katedrali. Premijer Andrej Plenkovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić organizirao je u četvrtak molitveno-komemorativni susret prigodom Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta na kojem se sjetio žrtva neljudskog postupanja i osudio pokušaj da su uništi židovski narod, što su nazočni predstavnici židovske zajednice ocijenili povijesnim događajem.

Susret je održan ispred zagrebačke katedrale u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, predstavnika Vlade i predsjednice Republike.

Na pročelju katedrale istaknut je 60 metara visok natpis s Izaijinim biblijskim napisom koji afirmira sjećanje na svaku žrtvu: “Podići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime (…), dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno.”

“Danas se susrećemo se s tajnom zla, ali ga ne gledamo samo u okvirima prošlosti, nego smo ga svjesni i u sadašnjosti”, rekao je kardinal Bozanić.

“Ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka, nastala je na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom do neizrecive mjere patnje, koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti”, istaknuo je.

Kardinal Bozanić je rekao da u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta, za koji je izabran dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, treba dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške, ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi.

“Svjesni snage zla, u ovom spomenu stavljamo preda se vrjednote dobra, nesebičnosti i ljubavi. Ovdje smo da bismo prepoznavali zlo i govor mržnje te mu se oduprli, da bismo zajedno gradili uzajamno poštovanje i ljubav, na dobro našega hrvatskog društva i svega čovječanstva”, rekao je.

On je podsjetio na spomen-natpis Dana sjećanja na žrtve holokausta koji je stavljen na pročelje zagrebačke katedrale, ističući da se u odmaku od 74 godine spominje velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu grada, kojih je – kako govore podatci – od 11.000 preživjelo manje od 2000.

Zagrebački nadbiskup je rekao da u mislima i molitvama suosjeća s preživjelim Židovima koji nose teret osobnog iskustva ljudske okrutnosti, s njihovim obiteljima i potomcima te cijelim židovskim narodom.

“Ne možemo isključiti iz ovoga spomena ni djecu i unučad počinitelja, čiji su životi obilježeni zločinima otaca i djedova, te im je potrebno pročišćenje istinom”, dodao je.

Kršćanstvo isključuje bilo koji oblik mržnje prema čovjeku i drugom narodu, rekao je pozivajući se na riječi pape Franje te je istaknuo da su danas dragocjen uzor i putokaz ljudi koji su se suprotstavili silama zla.

Ovdje se, svima je poznato, i u doba holokausta čuo jasan glas i vidjelo živo svjedočanstvo koje je ustalo i protiv zatiranja židovskoga naroda, rekao je kardinal Bozanić i zaključio: “Neka ovo zajedništvo bude i ohrabrenje na putu, ne samo razgovora i prigodnih susreta katolika i židovskih vjernika, nego istinske pomoći, suradnje, prihvaćanja i ljubavi.”

Skup koji je počeo hrvatskom himnom i završio himnom Izraela bio je ispunjen molitvama koje su prinosili katolici i židovskim molitvama koje su čitali članovi Židovskog informacijsko-edukacijskog centra Hatikva.

Voditeljica Centra Julija Koš rekla je da rabin nije Zagrebu te da je ona kao njegova predstavnica pročitala pjesmu koja govori da svaka žrtva holokausta ima svoje ime jer je u židovskom narodu ime identitet osobe, koje mu možemo vratiti svojim sjećanjem.

“Današnji događaj toliko je velik da se njegovo značenje još ne može sagledati. Svaka rečenica kardinalova obraćanja ima po jednu poruku što treba napraviti da ozdravimo društvo i poruke za buduće generacije koje će biti sličnije europskim mladim ljudima”, rekla je Julija Koš.

“Tu će se naći učitelji i roditelji i vidjeti gdje smo izgubili 25 godina u odgoju za dobro i gdje smo pustili mnoge snage da mlade odvode u zlo koje je davno prošlo”, istaknula je.

Neki potomci počinitelja zločina su svjesni, neki nisu, ali nitko od njih nije kriv, rekla je i dodala da je u europskim zemljama više slučaj nego kod nas da su potomci svjesni počinitelja, te da kod nas manji dio zagovara pretke koji su počinili zločine.

“U Hrvatskoj imamo mali postotak tih, ali su ponekad vrlo glasni”, dodala je Julija Koš.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na to da je Katolička crkva dala prostor za promicanje knjiga koje negiraju holokaust, Kristijan Lepešić je rekao da su oni današnjim činom marginalizirani.

“Najvažnije je da je ovo najveći događaj koji smo vidjeli u Europi, ni na jednoj prvostolnici nismo vidjeli ovoliki baner. To je veliki iskorak za Katoličku crkvu ne samo u Hrvatskoj jer je kardinal Bozanić član rimske kurije, i mislim da se ovim najbolje marginaliziraju snage koje to promiču”, zaključio je Kristijan Lepešić.


Komentari