KARANTENA OPET 14 DANA: Ovog petka stiglo je puno novosti iz Nacionalnog stožera civilne zaštite

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je u petak da se vrijeme karantene u Hrvatskoj vraća na 14 dana, a izvijestio je i da se u prvih pet dana ovoga tjedna bilježi porast od gotovo 35 posto novozaraženih u usporedbi s istim razdobljem prošloga tjedna.

“U prvih pet dana ovoga tjedna zabilježena su 2152 novooboljela, dok je to u prvih pet dana prošloga tjedna bilo 1597, što je porast od gotovo 35 posto na tjednoj razini”, kazao je Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Istaknuo je da će uskoro biti objavljene nove upute u kojima će vrijeme karantene biti produljeno na 14 dana, istaknuvši da se karantena vraća jer je prvenstveno bila uvedena zbog potrebe da se zdravstveni radnici što prije vrate na posao.

“Sad ćemo to vratiti iz razloga što je većina zdravstvenih djelatnika i djelatnika domova za starije cijepljena, imamo i manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji pa mislimo da je u ovom trenutku važno da vratimo svu karantenu na 14 dana”, poručio je dodavši da će HZJZ te upute objaviti vjerojatno tijekom dana.

Komentirao je i potez povratka na online nastavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja u Hrvatskoj ima najveću 14-dnevnu incidenciju broja novozaraženih na 100 tisuća ljudi, istaknuvši da je logično da je lokalni stožer u dogovoru s osnivačima škola posegnuo za takvom odlukom.

Smatra i da se u Hrvatskoj s ovim porastom broja novooboljelih ne događa treći val epidemije.

“Ja bih rekao da je prije ovo rep drugog vala”, ocijenio je.

Božinović: Članovi stožera Velike Gorice bili su na operativnom sastanku

Mediji su danas objavili kako članovi Stožera civilne zaštite Velike Gorice sjede u kafiću tamošnjeg hotela i konzumiraju piće, iako prema važećim mjerama ugostiteljski objekti unutar hotela mogu posluživati piće samo gostima hotela.

“Vidio sam tu objavu jutros i bio sam u kontaktu s nadležnima u Velikoj Gorici. Radi se o hotelu koji je stavljen u funkciju smještaja ljudi koji su nakon potresa ostali bez smještaja”, kazao je Božinović dodavši da članovi Stožera pružaju logističku podršku građanima koji su smješteni u tom hotelu.

Istaknuo je da su, prema informacijama koje je dobio, u tom trenutku u kojem ih je netko snimio, oni bili na operativnom sastanku s vlasnikom hotela, i da su, koliko je čuo, popili čašu mineralne vode.

Britanski soj potvrđen kod igrača Hajduka i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je do sada zaraza britanskim sojem u Hrvatskoj potvrđena kod dva igrača Hajduka.

“Isto tako, u dva uzorka koji su poslana iz Dubrovačko-neretvanske županije su također dokazani britanski sojevi”, kazala je Markotić.

Istaknula je da mikrobiolozi u Hrvatskoj ispituju nove testove koji su deklarirani da mogu detektirati novi britanski soj koronavirusa. Prema procjeni mikrobiologinje Jasmine Vraneš s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, koja je validirala nekoliko dostupnih testova, u Hrvatskoj bi udio britanskog soja koronavirusa u svim potvrđenim slučajevima mogao biti oko 25 posto.

Međutim, istaknula je da je validacija testova u tijeku te da se ne treba hvatati za te postotke, jer su oni procjena.

“To je zahtjevan posao, kada se pojave novi testovi, problem je definirati koliko su oni doista kvalitetni”, poručila je Markotić. Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na proboj koronavirusa u KBC Split.

Istaknuo je da, međutim, nije došlo do dubljeg proboja virusa u bolnicu, jer su bolesnici bili testirani prije ulaska u bolnicu, do nalaza testiranja su bili testirani, a da su nakon dobivanja nalaza smješteni su u covid centar.

“Postupanjem za koje mislim da je adekvatno i jedino moguće spriječilo se širenje virusa dublje u bolnički sustav”, istaknuo je Beroš.

Do jučer je u Hrvatskoj utrošeno 205.393 doze cjepiva, a cijepljeno 146.565 osoba. Za 58828 osoba cijepljenje je završeno. Do jučer je HALMED je zaprimio 1074 prijave sumnje na nuspojavu cjepiva, od čega je 868 na Pfizerovo cjepivo, 65 na Modernino i 139 na AstraZenecino cjepivo.


Komentari