KAOS! U KBC-u Sestre Milosrdnice bageri rade na metar od pacijenata: ‘Urušavaju se zidovi, nestaje struje pa se gase aparati’

KBC Sestre milosrdnice

Bageri koji rade na metar od pacijenata u zagrebačkoj bolnici? Izgleda da je i to u Hrvatskoj moguće.

Medicinari su na prvoj crti linije obrane protiv koronavirusa, a urušavanje zidova i bageri ono su što se događa trenutno u KBC-u Sestre Milosrdnice.

“U takvim je uvjetima gotovo nemoguće raditi i egzistirati”, rekla je dobro upućena osoba u rad te bolnice i čitav zdravstveni sustav za Net.hr.

Naime, u toj bolnici se trenutačno odvijaju radovi zbog renoviranja objedinjenog hitnog prijma. Radovi su u punom jeku, a hitni prijam se u ovoj bolnici trebao privremeno zatvoriti zbog radova. No, kako je situacija s koronavirusom eskalirala, Hitna služba Vinogradske bolnice prima još više pacijenata. Trenutačno tako uz pacijente iz Zagreba, zbrinjavaju i one iz Velike Gorice, Samobora, Jastrebarskog, kao i dio pacijenata i iz KB-a Dubrava, otkako se hitni prijam u toj bolnici zatvorio, odnosno otkako je Dubrava postala isključivo Covid bolnica.

Sve to vidi se na fotografijama koje je spomenuti portal objavio. Na snimkama koje posjeduju, tvrde, vidi se kako pacijenti leže samo metar ili dva od bagera koji su u punom pogonu.

Kako im je rekao izvor, uvjeti za rad su neprihvatljivi i nehumani te po život opasni za svakoga tko tamo prolazi. Zbog radova se urušavaju zidovi. Od siline udaraca i vibracija, jednom se prilikom srušio i cijeli prozor u prostoru Hitne, tvrdi izvor.

Povremeno ostaju bez vode i struje pa se tako i svi aparati koji su potrebni za nadzor pacijenata ugase, rekao im je izvor. Higijenski uvjeti u tom su prostoru, tvrdi, svedeni na minimum.

Ravnatelj: ‘Trenutno su dva velika gradilišta’

Čekaonice nema pa pacijenti i po 10 sati sjede u hodniku “nagurani” jedni na druge. Hitni prijam KBC Sestre Milosrdnice je ujedno i hitni prijam gdje se zaprimaju i covid-pozitivni pacijenti pa se oni kao takvi smještavaju u kontejnerske boksove do kojih se može doći samo ako se zaobiđe cijela zgrada.

Situaciju je komentirao i ravnatelj bolnice dr. Mario Zovak.

“U KBC-u Sestre milosrdnice trenutno su dva velika gradilišta (dnevna bolnica i OHBP). Ugovori su potpisani prije pandemije i projekti su sufinancirani iz sredstava Europske unije. Gradilišta su organizirana u skladu sa Zakonom o gradnji i ne ometaju rad bolnice, a eventualna preklapanja vezana na transport se unaprijed dogovaraju na način da bolnica može normalno funkcionirati. Ugovori su vezani na rok u kojemu moraju biti završeni i već su produljeni isključivo zbog trenutne pandemije.

Zgrade se kontinuirano obnavljaju ovisno o trenutnom stanju, potrebama i financijskoj mogućnosti. U budućnosti planiramo i dalje obnavljanje i zanavljanje postojećih zgrada i prateće infrastrukture, a sve na dobrobit naših pacijenata”, rekao je Zovak.

Komentari