KAOS NA FILOZOFSKOM: Počela izvanredna sjednica zbog koje je dekan prijetio kaznenim prijavama

filozofski fakultet prosvjed
FOTO: Facebook

Drami na Filozofskom fakultetu se ne nazire kraj.

U 11 sati je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu započela napeta izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća čije je održavanje vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac pokušavao spriječiti slanjem prijetnji kaznenim prijavama koje mogu završiti zatvorom do godine dana.

Holjevac je u prijetećim mejlovima tvrdio kako je naćin sazivanja Vijeća nelegalan, organizatori skupa tvrde da imaju cijeli niz dokaza i uporišta u zakonu koji pokazuju da to nije istina. Kako bi to i dokazali sastavili su deklaraciju koju su razaslali medijima. Istaknuli su i da imaju potporu većine Vijća, profesora i sindikata.

Redovni profesor i član Vijeća, Dean Duda, s Katedre za teoriju književnosti i kulture za Index je objasnio da deklaracija predstavlja pravni temelj koji pokazuje da imaju pravo organizirati sjednicu na način na koji su to učinili.

“To je naša legitimacija koja pokazuje da je naše sazivanje sjednice pravno i statutarno utemeljeno, drugim riječima da je naša sjednica koju smo sazvali za danas legalna i da je imamo pravo sazvati”, kazao je.

Holjevc prjetio zatvorom

Pojasnio je i da se Holjevac protivi sazivanju sjednice na takav način da je ljudima koji su urudžbirali zahtjeve za održavanje sjednice, za dobivanje prostorije i sl., a u urudžbenom su se morali potpisati, slao e-mail s prijetnjama da mogu biti izloženi kaznenom progonu po članku 322 kojem je jedna od konzekvenci zatvor do godinu dana.

“Mi smo reagirali na taj njegov mail prijetnji, a dobili smo i pravno mišljenje sindikata, kao i novo mišljenje sindikata koje je stiglo sinoć u kojem Vilim Ribić ispred Matice, Igor Radeka ispred Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Predrag Marković kao povjerenik sindikata Filozofskog fakulteta tvrde da je sazivanje sjednice potpuno legalno. Na današnjoj sjednici sudjelovat će i njegovi članovi iz redova Studentskog zbora koji je raspustio Senat na prijedlog rektora Damira Borasa jer mi odluku o poništenju smatramo ništavnom“, poručio je Duda.

Izvanredna sjednica sazvana je kako bi se raspravilo o nekoliko gorućih točaka: o legalnosti razrješenja nekih ljudi iz uprave, o legalnosti imenovanja vršitelja dužnosti nekih prodekana te o nekim drugim odlukama u upravljaju Fakultetom.

Imaju nadpolovičnu većinu

Duda je istaknuo da se uprava u svakoj visokoškolskoj instituciji se mora odazvati demokratskoj volji članova i mora sazvati Fakultetsko vijeće ako se skupi statutarno propisani broj ljudi. A oni na FF-u, tvrdi, imaju i više od dijela, imaju u svemu nadpolovičnu većinu.

“Mi smo poziv urudžbirali najmanje pet puta na različite načine, a dekan se na to oglušio i čeka navodno izbore za Studentski zbor da bi možda negdje krajem prosinca, možda sazvao Vijeće”.

Iako je Vijeće sazvano danas u 11 sati, organizatori su bili spremni na mogućnost da im se spriječi pristup vijećnici. Do toga ipak nije došlo, a zasada su svi došli i sjednica je počela bez smetnji.

“Prema podacima s kojima raspolažemo, od 89 članova Fakultetskog vijeća 60-ak bi ih moglo biti na sjednici. Osim toga imamo listu koja pokazuje da je 300-tinjak nastavnika zahtijevalo njezino održavanje, što je također više od 50 posto. Njima se priključilo i šest bivših dekana fakulteta. Ako se uzme u obzir da se svi izjašnjavaju pod velikim pritiskom, to je jasan znak”, govori Duda.

U sve upetaljan i rektor Boras

Glavni razlog sazivana sjednice je pokušaj rektora Damira Borasa i njegova nasljednika na mjestu dekana Vlatka Previšića da protiv volje većine nastavnika i studenata provedu štetnu integraciju Filozofskog s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Pobuna je rezultirala smjenom Previšića, a Boras je nakon toga sa Senatom raspustio Studentski zbor i imenovao Holjevca kao v.d. dekana. Tom prilikom je, ističu nezadovoljnici, nelegalno i smijenio i neke prodekane koji su se protivili integraciji, što nije mogao učiniti bez Fakultetskog vijeća.

Osim toga, Borasu i njemu bliskim ljudima bliži se odlazak u mirovinu, a za produljenje profesorskog staža potrebna im je većina u Vijeću. 


Komentari