Kante za recikliranje zbunjuju građane, nejasno koja boja je za što

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Čak i kada žele reciklirati, građani to ne mogu bez poteškoća.

Dobra vijest je da se u Zagrebu konačno počelo posvećivati više pažnje očuvanju okoliša i odvojenom prikupljanju otpada, loša vijest je da su postavljeni kontejneri koji zbunjuju građane. Naime, stanovnici Španskog dobili su kontejnere za isti otpad, ali u različitim bojama, pa tako prije odlaganja otpada moraju dosta vremena odvojiti samo na proučavanje uputa na spremnicima.

Osnove recikliranja stanovnici znaju, papir ide u plavu kantu, a platika u žutu. Problem je nastao jer se pojavio još jedan žuti i jedan zeleni i na oba stoji da su za plastiku i metal, što Špančane prilično zbunjuje.

Za neke su upute presitne pa bez naočala ne mogu ići ni baciti smeće

Upute na kontejnerima su zbunjujuće, ali stanari Španskog odlučni su u recikliranju i znaju da ono nema smisla ako krivu vrstu otpada bacite u krivu kantu.

“Iskreno, za ovaj zeleni isprva sam mislila da je za staklo jer na poklopcu ima rupe za boce, a i zelena kanta na zelenom otoku znači ‘staklo’. Tek poslije vidjela sam na njemu naljepnicu ‘plastika i metal’, ali nisam znala je li u redu da bacam i u ovaj, primjerice, čašice od jogurta ili to moram u onaj na kojem isključivo piše ‘plastika’.

Tek sam onda primijetila da su na kontejneru i upute što se može, a što ne može baciti. Pa mi onda opet nije jasno zašto su postavljena tri kontejnera za plastiku, a samo jedan za papir”, ispričala je Svjetlana za Večernji. 

I nije Svjetlana jedina s problemima, njezina susjeda Biljana, bez naočala ne može ići ni baciti otpad jer upute bez njih jednostavno ne vidi. Ona je znala da u žuti kontejner ide plastika, ali na njemu piše i “metal”, pa natakne naočale na nos kako ne bi krivo bacila. Kako kže, odvojeno prikupljanje otpada nema smisla ako će sve otići u istu kantu.

“Gledala sam neki dan mogu li i bočice od dezodoransa baciti, budući da je isto riječ o metalnoj ambalaži, ali nisam našla na popisu da se smije. Sad nosim konzerve od pašteta, pa da vidim može li se to”, govori Biljana.

Boje im ipak nisu najveći problem

Osim što ih zbunjuje koji kontejner je za što, Špančane brine i to što se otpad ne odvozi na vrijeme. Mnogi se slažu da će ljudi nakon tri puta što su bacili otpad znati što gdje ide, ali onda se javlja novi problem.

 

“Ove, koji su sad sporni, platili smo mi Zagrepčani. Baš kao i one koji su zapaljeni, baš kao što plaćamo odvoz smeća, koje se sa zelenih otoka vozi otprilike svake prijestupne godine”, rekao je stanovnik tog zagrebačkog kvarta.

Što znače boje na kontejnerima?

Plavi kontejneri služe za prikupljanje papira i kartona.

U njih se treba odlagati novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, telefonske imenike i slikovnice. To je mjesto i za pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, karton, kartonske kutije (bez ljepljive trake, plastike,stiropora i dr.), kartonske fascikle, valovitu ljepenku te višeslojnu ambalažu (primjerice ambalažu za mlijeko i napitke).

U plave kontejnere ne smijete odlagati indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir,  zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, te pelene.

Zeleni kontejneri služi za odlaganje staklenih boca i staklenki. U njega se ne smije odlagati prozorsko staklo, automobilsko staklo, kristalno i optičko staklo, armirano staklo, laboratorijsko staklo, staklena vuna. To nije mjesto ni za žarulje kao ni fluorescentne svjetiljke te porculanske i keramičke predmete.

Ravno prozorsko staklo i fluorescentne svjetiljke odlaže se isključivo u reciklažna dvorišta, dok ostale vrste staklenog otpada treba odvojeno skupljati samo, ako je organizirano recikliranje.

Žuti kontejneri služe za odlaganje plastične ambalaže. U njih treba odlagati polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu koja na sebi može imati oznake: PE-HD, PE-LD, PP i sl. Također možete odlagati i boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih prizvoda koji na sebi mogu imati oznake: PE- HD, PE-LD, PP i sl.

To je mjesto i za čaše i posude od jogurta, sira koje na sebi mogu imati na sebi oznake: PS, PP. Pjenastu ambalažu od koje su izrađeni podlošci za prehrambene proizvode, zaštitnu ambalažu za razne prehrambene proizvode od stiropora koja na sebi može imati oznaku EPS i sl.;

Ostale proizvode od plastike, boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo također možete odlagati ovdje, a oni na sebi mogu imati oznake: PE-HD, PP, PVC, PS, PET.

Sivi kontejneri služe za metalni otpad. Iako su limente metalne one se odlažu u žuti spremnik s plastikom. U ovaj kontejner ne smije se odlagati ni limenke s ostacima od boja, lakova i ulja, kao ni one s ostacima od kemikalija.

Zabranjeno je ovdje odlagati i boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, boce i limenke pod tlakom (npr. propan/butan boce) te nemetalnu ambalažu.

Smeđi spremnici služe za biootpad. Radi se o kuhinjskom otpadu (ostaci od pripreme hrane) i vrtnom ili zelenom otpadu.

U smeđim spremnicima, postavljenim uz stambeni objekt skupljač dolazi po biootpad i odvozi ga u kompostanu.  Odvojeno skupljeni biootpad građani donose u reciklažno dvorište (manje količine) ili u kompostanu.

Odvojeno prikupljanje otpada moguće je i ako se organizira prigodno prikupljanje biootpada (božićna drvca, otpalo jesensko lišće, proljetna i zimska rezidba).

U kućanstvima biootpad treba odlagati u posude od oko 10 l, s poklopcem, te prazniti ih barem jednom u 3 dana.

>>> NIJE UVIJEK NI ČISTOĆA KRIVA: Kontejneri za recikliranje postoje, no mnogi ne znaju što u koji trebaju bacati

 


Komentari