Kandidati su krenuli obećavati brda i doline, a evo što bi za gradski proračun značili besplatni vrtići

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija

Predizborna su obećanja u punom jeku. Tako smo u samo jednom danu od tri kandidata mogli čuti pregršt obećanja, kandidati HDZ-a i Domovinskog pokreta Zagrebu garantiraju besplatne vrtiće, dok se Mostov takmac koncentrirao na škole.

Miroslav Škoro do prije nekoliko dana nije ni znao ulazi li u utrku za čelnog čovjeka metropole, a na današnjem službenom predstavljanju kandidature na zagrebačkom Cvjetnom trgu već je bio pun ideja. Kaže, oporavit će gradske financije, komunalnu i prometnu infrastrukturu, provest će obnovu nakon potresa, zatvoriti Jakuševac, pokrenuti izgradnju sigurne i suvremene bolnice i nacionalnog stadiona koji bi se možda zvao po Zlatku Cici Kranjčaru.

“Kada dobijem izbore, mnogo je toga od kuda treba krenuti, ali financije su najvažnija stvar. Za početak moraju biti besplatni vrtići”, istaknuo je Škoro i bacio rukavicu konkurentima.

Izazov je prihvatio HDZ-ov Davor Filipović rekao je da će novim, odgovornim modelom upravljanja u Zagrebu osigurati sredstva da sve obitelji imaju besplatni dječji vrtić. “Izračunali smo da je za tu mjeru potrebno do 100 milijuna kn”, rekao je Filipović i napomenuo kako to nisu obećanja, već realnost. Bocnuo je i Škoru, rekavši da on blage veze nema koliko bi uopće stajali besplatni vrtići.

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot obećao je napraviti OŠ u Čulincu koja je trebala biti napravljena još 1960-tih, ali do danas nije izgrađena. Škola će se nalaziti na mjestu na kojem je odavno predviđena, na granici kvartova Trnava i Čulinec.

“Školu bismo izgradili po najmodernijim standardima, a planiramo isto tako napraviti i osnovnu školu u Španskom. Novce za nove škole povlačili bismo iz europskih fondova. Za povlačenje novca iz EU imamo znanje i motivaciju. Barake koje sada gledate, zamijenit će suvremena škola. Kad preuzmemo vlast, urbana legenda o školi u Čulincu bit će realizirana”, rekao je Troskot.

Ekonomistica kaže, ista razina socijalnih prava održiva je ako se negdje podijele otkazi

S obzirom na to da svaku besplatnu mjeru ipak netko na kraju plaća, komentar koliko su ova obećanja održiva, saznaje Dnevno.hr od ekonomistice Vedrane Pribičević.

“Ako uzmemo u obzir da je dug grada Zagreba prošle godine prešao 1,3 milijarde kuna, jedini način da se održi ista razina socijalnih prava jest da se negdje podijele otkazi”, rekla je i dodala kako je u Zagrebu 39 690 djece koja idu u vrtić te, ako je ekonomska cijena 1900 kn mjesečno, množenjem dolazimo do toga da bi cijena te mjere bila 75,4 milijuna kuna mjesečno, odnosno 905 milijuna kuna godišnje.

“Čisto za ilustraciju koliko je taj broj ogroman, to je šestina ukupnog planiranog prihoda od poreza na dohodak i prireza koji je glavni izvor financiranja grada (40%)”, kaže Pribičević.

Što se, pak, Troskotove najave o školi u Čulincu, Pribičević kaže, to se zapravo i može financirati EU novcem, dok se besplatni vrtići ne mogu. “No, pitanje je li škola potrebna. Možda škola više nije tamo potrebna jer nema dovoljno djece. To ne znamo”.

Komentari