Kalinić spasio vrijedno umjetničko djelo koje je palo s 15 metara visine!

Damjan Tadic/Cropix

Odmah nakon potresa koji je Zagreb uzdrmao prije nešto više od dva mjeseca fotoreporter Cropixa, Damjan Tadić, prošetao se gradom i prolazeći Vukotinovićevom ulicom, nedaleko od Etnografskog muzeja, na travnjaku pored zgrade Hrvatskog šumarskog društva ugledao sasvim očuvanu bistu, javlja Jutarnji list.

Bio je to ’Šumar’ znamenitog kipara Rudolfa Valdeca, nastao 1898. godine koji je, dok sve drugo oko njega nije, preživio pad sa zgrade, malo oštećen. Naime, oštećena je desna ruka ’Šumara’ koji je nakon potresa ostao položen na ulici, uz papir na kojem mole da ga se ne odnese. To je pak privuklo pažnju zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama čiji je pročelnik, Pavle Kalinić odlučio da bistu treba spremiti s ulice.

“Skulpturu će netko odnijeti. To moramo spriječiti. Ona je vrijedna, na crnom tržištu netko bi za nju mogao dobiti ozbiljan novac”, rekao je svojim suradnicima koji su potom kombijem došli po bistu. Spremili su je u prostorije Ureda, a te su vijesti razveselile Hrvatsko šumarsko društvo koje će pokušati bistu vratiti na vrh zgrade što je prije moguće.

No, što je tako posebno u toj figuri da se ona nije razbila prilikom pada.

“Te skulpture nisu se klesale u kamenu jer je to bio vrlo skup materijal, već u takozvanom umjetnom kamenu, koji je mješavina betona. Tako su bile puno čvršće i izdržljivije na vremenske utjecaje od kamenih skulptura”, objasnila je dr. sc. Irena Kraševac s Instituta u zvanju znanstvene savjetnice.

Osim ’Šumara’, štetu je pretrpio i drugi Valdecov alegorijski kip, ’Lovac’. On je, u isto vrijeme kad i ’Šumar’, postavljen na krovište, a njihovo postavljanje planirano je još i tijekom gradnje društva.

Važno je napomenuti kako to nisu jedine Valdecove skulpture koje krase Zagreb, jer diljem grada mogu se vidjeti njegova djela na ulazu u Umjetnički paviljon, na Etnografskom muzeju, Klubu književnika, a na Trgu bana Jelačića, na zgradi današnjeg Croatia Osiguranja, osam je njegovih alegorijskih figura.

Osim toga, napravio je ovaj kipar i šest portreta Franje Račkog, osam skulptura biskupa Josipa Juraja Strossmayera, skulpture Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Ivana Mažuranića, koje danas stoje ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ali i brojne druge.


Komentari