Kalinić ‘bocnuo’ Tomaševića i suradnike: ‘Došla je ekipa koja nema baš previše radnog iskustva, a sad se mora nositi s velikim gradom’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši pročelnik Gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić gostovao je u studiju N1 televizije gdje je komentirao aktualne događaje u Hrvatskoj. Jedan od njih je potraga za Splićaninom Matejem Perišom koji je nestao u Beogradu u noći na petak.

“Napravljeni su određeni pregledi kamera, vidi se da silazi prema splavi… Teško je, nema dovoljno informacija da se zna što se radi. Možda se radi o nesretnom slučaju, teško je prognozirati što se točno dogodilo, možda je spletom nesretnih okolnosti pao u rijeku. Kad inače netko padne u rijeku, teško je, ne može se odmah naći. Sigurno je velik problem hladnoća. Plus je za njega što je bio plivač, ali treba uzeti u obzir i da je bila Nova godina, da se vjerojatno popila određena količina alkohola, no prognozirati što se dogodilo ne može nitko”, komentirao je Kalinić te dodao da sigurno postoji suradnja međudržavnih službi.

Na pitanje o sigurnosti u Hrvatskoj kaže da mu nije jasno zašto se odustalo s testiranjem vozača na drogu s obzirom na to da sve analize pokazuju skok u potrošnji. Upitan postoji li opasnost od terorizma u Hrvatskoj, Kalinić kaže da postoji u svakoj zemlji.

Terorizam u Hrvatskoj? ‘Zagreb nije u prvom planu’

“Postoje različiti uzroci, mogu ljudi biti nezadovoljni zbog ovog ili onog, meni je smiješno izgledalo kad sam vidio tzv. zaštitu. Kad sam vidio Advent, koji nije bio ni približno kao prošlih godina, nije bilo puno gostiju pa je i smanjena opasnost, no to je diletantski, imali ste onu ogradu oko Crkve svetog Marka da bi se zaštitili Vlada i Sabor, da netko želi, može bez problema doći tamo s vozilom, a i ovo što je bilo na Adventu, to je također bilo prilično neozbiljno. S naše strane je jako dobro da smo mi ipak periferija pa Zagreb nije u prvom planu, tu su New York, London, Paris, gradovi koji su interesantniji”, objašnjava Kalinić.

Bivši pročelnik za hitne situacije smatra da Vlada i Sabor ne bi trebali ostati na Markovom trgu, no upozorava da se o tome govori otkako je nastala država. Kaže da sve ide presporo i kao primjer naveo obnovu.

‘Zagreb je kao brod, kad mu ugasite motore on još neko vrijeme ide’

Komentirao je i najavljene otkaze u Zagrebačkom holdingu te poručio da tajming nije dobar, no da se rekonstrukcija mora provesti. Kalinić nije siguran je li aktualna vlast u stanju to izvesti kako treba.

“Došla je ekipa koja nema baš previše radnog iskustva, a sad se mora nositi s velikim gradom. Zasad je to ispod očekivanja. Vi možete ovo razvlačiti koliko hoćete. Zagreb je kao brod, kad mu ugasite motore, on još neko vrijeme ide sam od sebe. Mislim da Zagreb sve više i više usporava, a da ova ekipa nije uspjela pokrenuti stvari niti u jednom smjeru”, objasnio je.

Osvrnuo se i na nabavu američkih oklopnih vozila Bradley i istanuo da Hrvatska mora imati vojsku te  da je kupovanje bez plana nacionalne sigurnosti i strategije, “bauljanje”. Smatra da su najveći sigurnosni izazovi u 2022. BiH i migranti te da Hrvatska nema čvrsti stav oko toga.


Komentari