KAKVE STANOVE U ZAGREBU TRAŽE STRANCI? Izdvajaju veće svote, a sve češće iznajmljuju dugoročno

Facebook

Nijemci, Austrijanci i Švicarci lani su se raspitivali za dnevni i za dugoročni najam.

Iako većinu stranih kupaca zanimaju nekretnine na Jadranu, podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je dio njih lani pokazao interes i za onima na zagrebačkom području.

Da naš glavni grad strancima postaje sve zanimljiviji, osim po rastu broja turista, vidljivo je i po upitima koji su tijekom 2015. godine pristigli za nekretnine sa zagrebačkog područja. Naime, stranci koji su lani s portala inozemne grupacije Immowelt (iz Njemačke, Austrije i Švicarske) slali upite za nekretnine oglašene u Zagrebu putem portala Crozilla.com najveći su interes pokazali za najam stanova.

Cijene najma zagrebačkih stanova

Prema istraživanju oglasnika Crozilla.com stranci s portala Immowelt lani su se raspitivali za zagrebačke stanove za najam s površinama od 30 do 100 metara kvadratnih, po prosječnoj traženoj cijeni od 355 eura mjesečno, odnosno 6,3 eura po „kvadratu“.
Kada je riječ o lokaciji, iznosu najamnine kao i veličini stanova koje stranci u Zagrebu biraju za najam, prioriteti se mijenjaju ovisno o broju osoba koje u njemu planiraju stanovati, odnosno radi li se o samcima ili obiteljima. Naime, Kristijan Belinac iz agencije za nekretnine „Zagreb4U“ za portal Crozilla.com rekao je kako stranci (pojedinci) unajmljuju uglavnom modernije namještene stanove do oko 100 „kvadrata“, s dvije spavaće sobe, za koje su spremni platiti mjesečnu najamninu i do 1200 eura, no najčešće je riječ o stanovima s cijenama između 600 i 1200 eura.
Ukoliko je stan namijenjen za stanovanje više osoba, Belinac kaže kako stranci najčešće unajmljuju one s površinom između 120-170 metara kvadratnih, za što su spremni izdvojiti između 1200 i 1900 eura mjesečno.

„Pojedinci traže samo uži centar grada zbog brže komunikacije sa centrom, a oni s više članova odlaze u dijelove kao što su Šestine, Mlinovi, Šalata, Srebrnjak, Laščina, Maksimir, Bukovac.“ – rekao je Belinac za Crozilla.com.

Najveća potražnja tijekom ljetne sezone

Za najam zagrebačkih stanova oglašenih putem portala Crozilla.com lani je čak 48 posto upita iz inozemstva zaprimljeno tijekom srpnja i kolovoza, dok je krajem godine, od početka listopada do kraja prosinca, stiglo čak 43 posto od ukupnog broja takvih upita.

Bruno Babić, voditelj umreženja „Apartmani u centru Zagreba“, kaže kako najveći broj turista dolazi u razdoblju sezone, od travnja do kraja rujna, te dodaje: „Postoji jedan dio oko Božića i Nove godine, no tu govorimo o periodu od tjedan dana samo.“

Prema istraživanju portala Crozilla.com Nijemci, Austrijanci i Švicarci lani su se raspitivali za dnevni i za dugoročni najam, ali su ipak veći interes pokazivali za najam zagrebačkih stanova na duže razdoblje. No, kada je riječ o kratkoročnom najmu, Babić kaže kako kod njih u apartmanskom smještaju prednjače gosti iz Južne Koreje, zatim gosti iz zemalja engleskog govornog područja (SAD, Australija, UK, Canada), tek nakon njih dolaze Europljani – Nijemci i Talijani.

„Naglasio bih kako nam se sve više i više javljaju gosti iz Hrvatske i regije (BiH, Srbija, Makedonija, Slovenija) i upravo su nam oni posebno važni jer dolaze neovisno o sezoni, već kad je potrebno (poslovno, zdravstveno, kratki izleti).“


Komentari