Kakva sreća u nesreći! Zahvaljujući dobroj organizaciji planinara na Zagrebačkoj gori, spašen mu je život!

hgss.hr

Planinarenje je predivan hobi, no uz malu dozu neopreza i neorganizacije, vrlo se lako može pretvoriti u noćnu moru. Upravo se to dogodilo jednom planinaru na Medvednici, no ta je priča, srećom, dobro završila.

Njegovu priču prenosimo sa stranice HGSS-a u potpunosti:

“Nedjeljno podne spašavatelja HGSS Stanice Zagreb prekinuo je neobičan, ali vrlo ozbiljan poziv u pomoć sa Zagrebačke gore. Iskusni zagrebački planinar imao je nesreću da su u blizini klupice za odmor na planinarskoj stazi broj 10, stršljeni napravili gnijezdo te ga je jedan od njih napao i ubo u nadlakticu kada je sjeo odmoriti.

Planinar se smjesta udaljio, ali je njegovo tijelo nakon dvjestotinjak metara počelo reagirati na otrov te se više nije mogao kretati. Sjeo je i nazvao suprugu koja je preko centra 112 zatražila pomoć HGSS-a. Gospođa i sama planinarka, dala je vrlo precizne informacije o polasku i kretanju svog supruga pa smo vrlo lako ustanovili gdje se on nalazi nakon čega se sedam spašavatelja hitno uputilo u pomoć. Kako se unesrećena osoba nije više javljala na telefon supruga je kontaktirala i susjedu koja također živi na obroncima Zagrebačke gore te se ona terenskim motociklom zaputila prema nesretnom planinaru.

Kada su spašavatelji stigli do unesrećenog on je već bio boljeg općeg stanja, a uz njega se nalazila i liječnica koja je slučajno naišla planinareći. Spašavatelji su niz planinu transportirali unesrećenog i na šumskoj cesti predali hitnoj medicinskoj pomoći.

Ova je akcija spašavanja imala više elemenata koji mogu služiti za primjer u ovim teškim vremenima. Planinar je o svom kretanju unaprijed obavijestio bližeg člana obitelji koji je u trenutku potrebe vrlo detaljno te informacije mogao prenijeti spašavateljima kojima je jedino preostalo da se upute na mjesto nesreće.
Susjedi su se organizirali i krenuli pomoći prijatelju te su s njim ostali čekati pomoć. Pohvalili bismo suprugu koja je vrlo staloženo i efikasno djelovala u ovoj situaciji koja je sigurno za nju bila stresna, ali i susjede koji su nesebično krenuli u pomoć”.

 


Komentari