KAKVA JE VODA U KOJOJ SE KUPAMO? Štampar objavio najnovije rezultate, ovih preporuka MORAMO se pridržavati

Foto: Marin Tironi/PIXSELL/Ilustracija

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar opet je analizirao kakvoću vode za kupanje jezera Jarun i Bundek.

Kako navode, uzorci su uzeti 24. lipnja 2021. godine, a pokazuju kako je kakvoća vode dobra ili čak izvrsna. U nastavku donosimo tablicu rezultata, ali i savjete koje NZZJZ Dr. Andrija Štampar donosi tijekom kupališne sezone.

Inače, trajanje sezone kupanja prema stavku 2. članka 4. Uredbe o kakvoći voda za kupanje (NN 51/14) u pravilu obuhvaća razdoblje od 1. lipnja do 15. rujna tekuće godine.

Foto: NZZJZ Andrija Štampar

Preporuke za kupanje

Kako bi svi zajedno ostali sigurni, ali i voda siguran za korištenje, iz Štampara donose preporuke tijekom kupališne sezone, a navode kako iste imaju preventivni i edukativni karakter.

Tako stoji kako se građanima preporuča tuširanje prije i nakon kupanja te korištenje toaleta za mokrenje i nuždu.

“Previjajte dijete što dalje od vode u kojoj se kupate, provodite pravilnu higijenu ruku nakon uporabe toaleta, previjanja pelena i prije jela, voće i povrće perite vodom namijenjenom za piće, ne idite na kupanje u slučaju postojanja simptoma bolesti poput temperature, proljeva, povraćanja, mučnine, slabosti, kožnih promjena, žutice”, ističu dalje te napominju korisnike leća da posebno izbjegavaju kontakt očne sluznice s vodom.

“Pazite da djeca ne gutaju vodu za kupanje, osobama s oslabljenim imunitetom radi bolesti (dijabetes, tuberkuloza, HIV, karcinomi, osobe koje uzimaju lijekove koje utječu na imunitet) i trudnicama preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije odlaska na kupanje”, preporučuju.

Govore i kako se kupanje odmah nakon obilnih kiša ne preporučuje jer je zagađenje vode iz okoliša (slijevanje odljevnih voda u jezera) tada najviše, a podsjećaju sve i da obrate pažnju na znakove i obavijesti na kupalištima.

“Ne koristite šampone na kupalištu, ne hranite ptice na vodama stajačicama, ne bacajte nikakav otpad (cigarete, vrećice, pelene, vlažne maramice) oko jezera, ne bacajte niti najmanje ostatke hrane u vodu”, zaključuju pa ističu i kako je uz sve to potrebno pratiti preporuke stručnjaka i lokalne zajednice.


Komentari