Kako se i pretpostavljalo: Raste broj zaraženih u Domu za starije!

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Nakon što je otkriveno da je troje korisnika zagrebačkog Doma za starije i nemoćne Bene Vita na Bukovcu gornjem zaraženo koronavirusom, na teren su izašli epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, piše Jutarnji list.

Troje zaraženih hospitalizirano je u Infektivnu kliniku “Dr. Fran Mihaljević”, a brisevi su uzeti ostalim korisnicima – kao i zaposlenicima.

U prijavi sanitarnoj inspekciji ističe se da su “svi djelatnici doma potencijalno bili u kontaktu sa svim korisnicima te međusobno pa se cijeli prostor doma smatra kontaminiranim te nije moguće napraviti procjenu rizika za pojedine osobe”.

U privatnom domu za starije i nemoćne Bene Vita u Zagrebu koronavirusom je zaraženo 23 ljudi, prenosi 24 sata. Na Covid-19 pozitivno je tako 19 štićenika, a kako piše 24 sata, zaražena su i četiri djelatnika

Unuka jedne od štićenica rekla je da su djelatnici i štićenici testirani tijekom protekla dva dana, a trenutno prevoze zaražene u bolnicu.

Dogovoreno je da u KB Fran Mihaljević idu nepokretni korisnici, a pokretni u KB Dubrava.

Inače, radi se o domu na zagrebačkom Bukovcu koji se sastoji od tri objekta na različitim lokacijama, a u druga dva doma bilo je smješteno oko 80 korisnika. Danas će ih sve testirati.

Više informacija očekujemo na knferenciji u podne.

U 11 domova za starije i nemoćne osobe Grada Zagreba, a koji djeluju na 17 lokacija u gradu i u kojima je smješteno 3799 korisnika te zaposleno 1383 djelatnika za sada nije evidentirana niti jedna pozitivna osoba na COVID – 19, javljaju iz Grada Zagreba.

“Od početka pojave korona virusa u Republici Hrvatskoj, Grad Zagreb je cjelokupnoj situaciji pristupio izrazito ozbiljno i odgovorno, obzirom da osobe starije životne dobi predstavljaju rizičnu populaciju, te se primjenjuju svi dosad izdani naputci i preporuke nadležnih tijela, a određene mjere provodile su se i prije izdavanja naputaka. Redovito se prati zdravstveno stanje djelatnika i korisnika te im se svakodnevno mjeri temperatura s beskontaktnim toplomjerima. Dosad je zbog sumnje na COVID-19 testirano više od 30 korisnika i djelatnika, a svi nalazi su negativni”,  javili su u priopćenju.


Komentari