Kako sad komarci u Zagrebu početkom travnja i što nas čeka dalje? – odgovara dr. sci. Ana Klobučar

Javljaju nam čitatelji Zagreb.Infa da su primijetili prve komarce na području Trešnjevke, Novog Zagreba i Centra još krajem ožujka. Kako to, je li to normalno? Ako su se pojavili već sad, kako će biti u narednim mjesecima, tijekom ljeta i sve do jeseni?

Odgovor smo potražili kod specijalistice za to područje, doktorice znanosti i biologije Ane Klobučar, profesorice i voditeljice Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar u Zagrebu.

U ovom videointervju prof. Klobučar, objašnjava kako i od kuda komarci dolaze u naše stanove i kuće u rano proljeće i kad možemo očekivati vrhunac njihove prisutnosti. Posebno upozorava na iznimno dosadnog i napasnog komarca iz uvoza – “tigrastog komarca” koji se udomaćio na području našeg grada, te što čovjek može učiniti kako bi smanjili njihovu prisutnost. Građani su stvarno važni i mogu pomoći da se tigrasti komarac ne razmnožava bez kontrole. Trebamo biti ujedinjeni u borbi protiv njih, baš kao i protiv koronavirusa. A, odgovara i na to pitanje: može li komarac prenijeti virus COVID-19 s čovjeka na čovjeka?

Vrsna stručnjakinja, u ovom videointervjuu odgovara na sva gore spomenuta i mnoga druga važna i za zdravlje građane Zagreba bitna pitanja:

 

 


Komentari