Kako korona utječe na kućne ljubimce? Veterinarski fakultet provodi važno istraživanje

Izvor: Pexels

Svakodnevni porast broja novooboljelih u Republici Hrvatskoj ujedno prati i veća mogućnost zaraze ljubimaca koronavirusom. Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj infekcije na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat. Istovremeno, nedostatne znanstvene spoznaje izazivaju zabrinutost vlasnika i opće javnosti.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je pozvao zainteresirane građane za sudjelovanje u istraživanju utjecaja boravka kućnih ljubimaca u kućanstvima s COVID-19 pozitivnim vlasnicima na njihovo zdravlje.

Vlasnicima se tako ponudila mogućnost kliničkog pregleda kućnih ljubimaca u cilju ustanovljavanja znakova infekcije dišnog sustava te testiranje kućnih ljubimaca na prisutnost SARS-CoV-2 protutijela.

Za sudjelovanje u istraživanju, potrebno je imati pozitivni nalaz vlasnika i/ili ukućana (PCR ili brzi antigenski test) na COVID-19, dokaz o vlasništvu nad životinjom te ispuniti upitnik koji se nalazi ispod ovog teksta.

Novo istraživanje koje se provodi na Veterinarskom fakultetu fokusira se na životinje koje su boravile u COVID-19 pozitivnim kućanstvima, dakle koja su boravila s vlasnicima kojima je potvrđena korona. I to rade posljednjih godinu dana. Osim pasa, testiraju mačke i tvorove. Dosad su testirali više od dvije tisuće životinja koje u većini slučajeva prolaze bez simptoma.

Komentari