Kako kontrolirati tko od stanara ne razdvaja otpad? Evo što su odgovorili iz Čistoće

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Ilustracija

Svi želimo da Zagreb bude čišći i zeleniji, no objavljena Odluka o javnoj usluzi skupljanja komunalnog otpada otvorila je brojna pitanja i nedoumice. Putem novog modela cilj je građane potaknuti na odvajanje otpada. Fiksni dio cijene iznosit će 45 kuna, a dodatni iznos plaćat će se po količini odloženih vrećica s miješanim komunalnim otpadom, odnosno četiri kune za svaku gradsku vrećicu od 20 litara i osam kuna za onu od 40 litara. O navedenoj odluci su za Jutarnji govorile nadležne osobe u Čistoći.

Tako su otkrili da spremnici za otpad ostaju te će prije termina odvoza morati biti dostupni komunalnim radnicima. Isto tako, za sada nije predviđen rjeđi odvoz otpada.

“Ako jednog dana, kad novi model doista zaživi među građanima, bude smanjena potražnja za odvozom miješanog otpada, tek tada će se to razmatrati”, objašnjavaju iz Čistoće.

Na pitanje tko će biti zadužen za kontroliranje tko od stanara ubacuje krive vrećice odgovaraju:

“Jedno od potencijalnih rješenja u mnogim višestambenim zgradama u Zagrebu već postoji: stanari su dogovorili postavljanje kamera u prostorije za držanje otpada i prije kako bi se kontroliralo pridržavaju li se svi reda i onečišćuju li zajednički prostor. Sa stanarima višestambenih zgrada razgovarat će se i o drugim mogućnostima, najpogodnijima za njihovu situaciju, tijekom uvođenja i uhodavanja novog modela”, navode.

Ako u jednoj kanti ima neprikladna vrećica, to je jedna kazna. Iz Čistoće kažu da će prvo komunalni redari upozoravati na prekršaje prije nego što krenu s kaznama. Za one zgrade koje nemaju prostor za kante pronaći će se najpovoljnija lokacija kako bi se omogućilo postavljanje boksa. Na pitanje hoće li trgovci dobiti proviziju od objavljenje cijene vrećica iz Čistoće kažu da su navedene cijene konačan trošak za korisnike te da cijene neće biti uvećane. Otkrili su i da će se vrećice za plastiku i biootpad nastaviti dodjeljivati po dosadašnjem modelu te da je u planu povećanje kapaciteta otoka za reciklabilni otpad. Poručuju i da vrećice za papir nisu predviđene. Na pitanje zašto vlasnici obiteljskih kuća moraju koristiti nove vrećice za otpada iz Čistoće odgovaraju da cijena varijabilnog dijela mora biti ista za sve.

“Obiteljske kuće nemaju zajednički spremnik, ali kad bi i dalje svaki put kad žele iznijeli spremnik na pražnjenje, Čistoća bi im morala naplatiti pražnjenje cijelog spremnika bez obzira na to je li on pun, što bi za spremnik od 120 litara bilo 24 kn. Time bi se uz istu frekvenciju odvoza otpada znatno povećala cijena odvoza obiteljskim kućama ili bi takva kućanstva morala čekati s pražnjenjem dok ne napune cijeli spremnik”, objašnjavaju iz Čistoće i dodaju da su zato predložili da obiteljske kuće u svoje spremnike odbacuju otpad u službenim vrećicama, a i dalje mogu svaki put iznijeti kantu za pražnjenje kada se u njihovoj ulici odvozi otpad bez da im se poveća račun.

Komentari