Kako je Zagreb očitao lekciju Dalmaciji: usred ljeta metropola ruši rekorde u turizmu

Ivan Ramađa

Hrvatska metropola u turističkom poslu pretekla je mnogo razvikanije hrvatske gradove koji praktično žive od turizma i gazi velikim koracima na putu k prepoznatljivoj europskoj city-break destinaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Dok je to uobičajeno za zimski dio godine, Zagreb je i u srpnju, na plus 30 u hladu, državni je rekorder po rastu turističkih posjeta. Gostima iz SAD-a, Južne Koreje, Kine, Australije, Velike Britanije, Njemačke i Španjolske kojih je cijelog srpnja najviše u našem glavnom gradu, očigledno ne smetaju vrućine, niti činjenica da Zagreb nema more.

Sve one poznate turističke isprike za pad prometa, u Zagrebu ne vrijede. Jer, Zagreb je u svih sedam mjeseci ove godine na vrhu, ugostio je više od 700 tisuća gostiju, a u srpnju ima čak 9 posto više dolazaka, odnosno 10 tisuća više gostiju nego lani, a u noćenjima je 11 posto bolji od lanjskog srpnja.

Dok primorska Hrvatska kaska za prošlogodišnjim rezultatima, Zagreb u isto to sparno ljetno vrijeme s lakoćom ugošćuje gotovo 50 tisuća turista više nego u prvih sedam lanjskih mjeseci i tako drži lekciju onima koji su, sigurni kako su pretplaćeni na turistički uspjeh.

“Mi zapravo i nemamo megalomanske planove rasta niti na tome gradimo svoju turističku sliku, i plan nam je za ovu godinu bio upola manji, ali želimo u svakom segmentu usluge podizati kvalitetu i sadržajnost”, govori Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba.

Zagreb se sadržajno obogaćuje iz godine u godinu, osmišljeno, kreativno i uvijek iznenađujuće originalno, pa ne čudi da su takvu zanimljivost Zagreba i po najvećim vrućinama prepoznali gosti iz cijeloga svijeta.

Plesne večeri na Zrinjevcu, Ljeto na Strossu, Zagrebačka dvorišta koja pričaju svoje priče uz odličnu glazbu, dobru hranu i piće, teatarske večeri, Mali plac… sve su to događanja koja su metropolu pretvorila u primamljivu turističku destinaciju.

“Nama su najjači turistički mjeseci u godini postali srpanj i kolovoz, baš kao i u cijeloj državi. Ali, naša struktura gostiju se u bitnome razlikuje od one na razini Hrvatske jer su među prvih pet tržišta gosti sa svih kontinenata. Na dalekim tržištima smo cijelu godinu prisutni kroz razne aktivnosti.

Tako sada pripremamo promociju u Australiji u kojoj Hrvatska još nikada nije radila predstavljanje svoje ponude. Pratimo tržišta, analiziramo ih i reagiramo. Nama je važno da u turističkom prometu nemamo velikih oscilacija, nego kontinuiran, makar i mali rast, uz stalno podizanje kvalitete i razine usluge.

I još nešto, ne manje važno, želimo zadržati sadašnju sliku Zagrepčana kao dobrih domaćina koji se svojim gostima još uvijek vesele, koje građani osjećaju i cijene, a to ćemo uspjeti stalnim obogaćivanjem života u gradu”, pojašnjava Bienenfeld strategiju kojom je Zagreb krenuo na put među europske turističke prijestolnice.

Zagreb (još) nije pokleknuo pred turistifikacijom svega i svačega, što je virus koji opasno hara jadranskim gradovima koji polako posustaju pred mnogobrojnim gostima i zaboravljaju da je turizam nadogradnja, a ne smisao života, piše Slobodna.


Komentari