Kako je Brozović postao najtraženiji veznjak u Europi ? Evo u čemu je tajna neumornog Vatrenog

Foto: Paolo Rattini/Getty Images

Nema te momčadi koja u ovom trenutku ne bi htjela imati Brozovića ili igrača nalik njemu u svojoj momčadi. Ne kažemo to tek tako jer je riječ o kvalitetnom hrvatskom nogometašu i osvajaču svjetskog srebra, umjesto toga pustit ćemo brojkama da govore svoje.

Prvo i ono najvažnije. Brozović je maratonac čeličnih pluća koji trči više od deset kilometara po utakmici, a vjerojatno bi mogao odigrati dvije za redom u gotovo istom intenzitetu. Nadalje, igrač je to koji igra u svim smjerovima, prema potrebi spušta se po loptu duboku, a kadar je izvesti akciju po sredini terena i krilu. Da, može čak igrati i krilnu poziciju iako je po vokaciji defenzivni vezni.

Nadalje, Brozović je, vjerovali ili ne, prvi dodavač talijanske lige. Do sada je skupio 688 dodavanjam, a Pjanić je, recimo, tek treći sa 615. No, to nije sve. Kada smo kod dodavanja, Brozović ima čak 384 uspješna dodavanja u protivničku polovicu u Serie A, dok su Pjanić i Allan na 313 to jest 305.

Talijani su ga nazvali ‘360º veznjakom’ zbog njegove svestranosti i višedimenzijske igre. Brozović također predovdi u broju uspješnih uklizivajna, do sada ih ima 25, ali ono po čemu je možda najpoznatiji jest trka.

Naime, Brozović uz sav posao koji obavlja na terenu, neumorno trči i pokriva prostor. U prosjeku trči 11.9 kilometara po utakmici, bolji od njega je tek Magnanelli iz Sassuola koji ima 12, ali Brozović je odigrao puno više utakmica od dotičnog igrača. U minutama Brozović ima 706, a Magnanelli tek 284.

Spomenimo još kako je Brozović prvi u Interu po broju oduzetih lopti, ima ih 65, dok mu taj broj nosi nimalo loše deveto mjesto u ligi.

Podsjetimo još, Brozović je do prije pola godine, godinu dana, bio praktički neželjen u Interu. Guralo ga se iz momčadi, pa automatski i iz kluba, imao je problema s trenerom, pa s navijačima… A sada? Sada bi jako teško bilo zamisliti Inter bez njegove uloge u veznom redu.

Činjenica je, za Brozovićeve loše partije prošle sezone djelomično je bio kriv i trener Spalletti, međutim, Marcelo je konačno sazrio kao igrač, a talijanski strateg uvidio je kako ga i gdje može najbolje iskoristiti. Dakle, Brozović više ne luta po krilima, ofenzivnim veznima, nije prisiljen igrati jednostavan i jednodimenzijski nogomet, pozicioniran je na mjesto koje mu najviše odgovara i njegove su sposobnosti počele konačno dolaziti do izražaja, što je vidljivo iz impresivnih brojki.

Piše Bruno Herljević


Komentari