Kako dišu Zagrepčani? Saznali smo kakav je zrak u metropoli nakon duge karantene i koliko je sigurna voda za piće

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Pandemija koronavirusa cijeli je svijet stavila u svojevrsnu karantenu. Ulice mnogih svjetskih metropola postale su puste. Ipak, scene koje djeluju zastrašujuće donijele su i nešto pozitivno.

Kvaliteta zraka u mnogim svjetskim gradovima je tako porasla, a izuzetak nije ni Zagreb. Kakva je točno kvaliteta zraka u našoj metropoli ovih dana odlučili smo pitati Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji i sam provodi testiranja kakvoće zraka.

“U Gradu Zagrebu, od početka uvođenja mjera stroge izolacije, zabilježen je značajan pad koncentracija dušikovog dioksida (NO2) u zraku. Iako bi se mogao očekivati i pad sitnih lebdećih čestica PM2,5, značajno smanjenje još nije moguće primijetiti. To je vjerojatno zbog činjenice da su glavni izvori PM2,5 raznovrsni, dok je glavni izvor dušikovog dioksida (NO2) cestovni promet”, rekao nam je voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete Marko Marić.

“U prvih tjedan dana od početka mjera izolacije izazvanih koronavirusom razina dušikova dioksida (NO2) smanjila se za čak 70%, popuštanjem mjera došlo je opet do blagog povećanja koncentracija. Ovaj pozitivan utjecaj na kvalitetu zraka posljedica je pridržavanja protuepidemijskih mjera na razini Grada Zagreba i Republike Hrvatske”, dodao je Marić.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Zanimalo nas je i što je s naseljima u Novom Zagrebu koja su početkom godine imali izrazito onečišćen zrak.


“Kvartovi u Novom Zagrebu imali su početkom godine povećane koncentracije lebdećih čestica PM10, ali slično onečišćenje bilježile su i ostale postaje u Gradu Zagrebu. Razlog povećanih koncentracija lebdećih čestica zimi je sezona grijanja. Ljeti su te koncentracije dosta niže i prosjek dnevnih koncentracija na mjernoj postaji Zagreb -3 koja pokriva područje Novog Zagreba – istok sada je oko 14 ug/m3 što je dosta niže od dnevne granične vrijednosti koja iznosi 50 ug/m3″, objasnio je Marić.

Obzirom da je zrak čišći zapitali smo se kakva je situacija s pitkom vodom u Zagrebu i kako je ova koronakriza utjecala na njenu isporuku u domove građana.

“Isporuka zdravstveno ispravne vode za ljudsku potrošnju u RH i u trenutnoj kriznoj situaciji neometano se odvija sukladno važećim zakonskim propisima. Voda iz slavine je zdravstveno ispravna i sigurna od rizika prijenosa COVID-19 te nema zdravstvenih razloga koji bi potrošače trebali navesti da pribjegavaju flaširanoj vodi ili drugim napitcima”, rekla nam je voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda pri Zavodu, dr. sc. Sonja Tolić.

“Na temelju dosadašnjih dobivenih rezultata analiza zaključujemo da je voda za ljudsku potrošnju centralnog javnog vodoopskrbnog sustava Grada Zagreba zdravstveno ispravna prema propisanim uvjetima”, zaključila je Tolić.

Komentari

loading...