KAKAV SMISAO ZA BIZNIS: Grad Zagreb na najmu poslovnih prostora ne zaradi niti 1 posto proračuna

Grad Zagreb u svom vlasništvu posjeduje nekretnine, čija je ukupna vrijednost 11 milijardi kuna. 

Izvješće Državne revizije za 2014. godine govori kako se tada od svih nekretnina koje grad iznajmljuje, zaradilo samo 78,2 milijuna kuna. Nedavna studija, temeljena upravo na 2014. godini, govori kako su to i više nego nezadovoljavajući rezultati, a najviše se zamjera nerješavanje bespravnih stanara, s obzriom da se na imovini u vrijednosti od 11 milijardi kuna, zaradi tako samo jedan posto gradskog proračuna.

Izvješće je Državna revizija provela za sve gradove i županije u Hrvatskoj, a Grad Zagreb se tako našao u grupi onih koji nisu dobili zadovoljavajući ocjenu, već ‘šalabahter’ s uputama o tome kako napraviti plan za što bolje zadovoljavanje resursa.

Isto tako, nalazi Državne revizije pomalo su začuđujući. Grad Zagreb je 2014. godina od najma poslovnih prostora tako uprihodio 38 milijuna kuna. Međutim, to je za 30 milijuna manje od prihoda od iste djelatnosti u 2013., i 33,3 milijuna manje nego godinu prije nje. Uz to postoji problem o kojem se zna, ali ne priča. Naime. oko 400 poslovnih prostora koriste se bespravno, a Grad ne deložira takve korisnike niti traži naknadu za svoja potraživanja.

Grad u svome vlasništvu ima i zemljišta čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 930 milijuna kuna. Na osnovi zakupa zemljišta u 2014. Zagreb je svoju blagajnu napunio u iznosu od 2,812.767 kuna – više je to u odnosu na 2012. godinu, ali i 1,383.791 kunu manje nego što je po istoj osnovi Grad ostvario u 2013, piše Vecernji.hr. 

>>>ŠOKANTNI NALAZI DRŽAVNE REVIZIJE: Javni dužnosnici ilegalno žive u gradskim stanovima, kako je to moguće!?


Komentari