KAKAV JE TO SULUDI ZAKON? Ako vam neki ‘grafiter’ zašara zgradu, vi plaćate kaznu!

IZVOR:N1

U slučaju da se pojavi grafit na nekoj od zgrada, suvlasnici su ti koji trebaju podmiriti kaznu u iznosu od 5 do 10 tisuća kuna. 

U Gradu Zagreb svakog dana osvane novi grafit. Međutim, sve je više vandalskih grafitiranja, naročito na pročeljima zgrada i ustanova. Iako je Akcijski plan za suzbijanje vandalskog grafititranja donesen još prošle godine za sada stoji kao mrtvo slovo na papiru, pišu na Zagrebanciji.

“Taj problem grafita traje godinama, i 2014. je Gradska skupština donijela strategiju urbane sigurnosti Grada Zagreba za razdoblje 2014./2017. i tada je to obuhvaćalo puno načela, a jedno je i briga o javnim površinama u što su uključeni svakako i zaštita od grafitiranja. Međutim, po svim tim točkama, a ima ih prilično, ne vidimo da se bilo šta napravilo”, izjavila je gradska zastupnica Vesna Roje.

No, to nije jedini problem građana. Naime, s obzirom na to da nigdje nije predviđeno financijsko saniranje počinitelja, u slučaju da se pojavi grafit na nekoj od zgrada, suvlasnici su ti koji trebaju podmiriti kaznu u iznosu od 5 do 10 tisuća kuna. 

“Vi zapravo ovim akcijskim planom kažnjavate stanare, a ne nudite im pomoć, što vi zapravo kažete time – ako se na vašoj fasadi pojavi grafit koji tu ne smije biti, vi ćete platiti kaznu. To je suludo, to je nepoštovanje svojih vlastitih građana“, rekao je gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Plan je, kako pišu na Zagrebanciji, ponudio brojna rješenja suzbijanja vandalskog grafitiranja, a predviđena je i interventna skupina u sklopu Gradske čistoće. U njemu stoji i prijedlog za otvaranje prostora uličnoj umjetnosti, koja bi za razliku od besmislenih grafita krasila ulice grada.

Prvi koji su dobili ovakvu suludu kaznu za grafite bili su stanari Savske 6 u Zagrebu, a o tome je još u svibnju izvještavao Večernji list. Naime, na pročelju njihove zgrade osvanuo je grafit, a oni dobivenu kaznu nisu željeli platiti. “Nevjerojatno je da Grad stanarima naplaćuje kaznu. Ispada da smo si sami krivi i da su vandali naša odgovornost. Zar bismo mi trebali uspostaviti red kad Grad ne može”, bili su ogorčeni stanari Savske.

>>>U NOĆNOJ AKCIJI ZAGREB PREŠARALI GRAFITIMA: Jutros se pojavili s transparentima, a evo što žele (FOTO)

>>>PO ZAGREBU OSVANULI STRAVIČNI GRAFITI: Stihovi i nacistička obilježja preplavili dio grada (FOTO)

 


Komentari