Kakav apsurd! Na rubu svijesti ležala na podu nekoliko metara dalje od bolnice, a nisu joj smjeli pomoći

Žena vrlo lošeg stanja i na rubu svijesti ležala je na podu i povraćala svega 20 metara od KBC-a Sestre milosrdnice, ali liječnici je nisu mogli prevesti u bolnici jer to ne dozvoljavaju propisi pa je na morala čekati hitnu pomoć koja je došla nakon više od pola sata, piše 24 sata.

Naime, bolničko osoblje nema ovlasti intervenirati van ustanove u kojoj rade, već to područje spada pod ingerenciju hitne pomoći.

“Nema nijednog doktora koji ima zabranu pružanja pomoći, dapače, ima obvezu. Istina je da su ulica ili dio ispred bolnice ingerencija hitne medicinske pomoći, a ne bolničkog osoblja. Ipak, nedopustivo je iz moralnih razloga, ukoliko pacijentu pozlije ispred same bolnice, da mu se ne priskoči u pomoć, a ne da se čeka hitna medicinska pomoć jer svaka minuta može biti bitna za život pacijenta”, kazao je liječnik i bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

Inače, gospođa je bila na rubu svijesti nakon što je otpuštena s Hitne, na kojoj je do tada provela nekoliko sati.

Svjedoci tvrde kako se sve odvilo u subotu navečer oko 22 i 30. Jedna od susjeda tada je otrčala u bolnicu da pozove hitnu i slučajno je nabasala na doktora i sestru koji su odmah došli do nje. Dok su je ispitivali otkrili su da je imala operaciju na mozgu prije 5 godina, da ju boli jako glava, da joj se vrti te da ne može oči držati otvorene i da teško priča.

Doktor je susjedama rekao da zovu hitnu te da on ne smije biti vani za vrijeme radnog vremena te da zovu hitnu dok ne dođe.

U međuvremenu su pokušavali osvijestiti gospođu koja se cijelo vrijeme gubila. Sestra je otišla na portu po kolica da ju odvezu tako, ali kolica nije bilo, prepričavaju svjedoci pa je žena morala čekati dolazak hitne koja se pojavila tek nakon pola sata i nekoliko uspaničenih poziva.

Svjedoci ovog nemilog događaja zgroženi su apsurdnom situacijom kojoj su svjedočili, a očitovanje nadležnih o cijelom slučaju još se čeka.

 

 


Komentari