JURIČANOVIH PET: Redatelj premijeru predložio novih pet ljudi za Znanstveni savjet

Nakon što je jučer odjeknula vijest kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković smijenio 5 znanstvenika Znanstvenog savjeta, glasnogovornik Vlade te je navode demantirao, kao i premijer.

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić odbacio je u ponedjeljak kasno navečer tvrdnje da je premijer donio odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel zabrinuti širenjem epidemije covida-19.

Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

“Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ‘epidemiološki’, a ne politički potez”, navodi glasnogovornik.

Milić je pojasnio da je predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić “u ponedjeljak kontaktirao gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv”.

“Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv covida-19 i iznose političke optužbe”.

“Vlada od početka epidemije transparentno upravlja krizom, na način da je javnost o svemu informirana. Uvažavamo i slušamo struku u cijeloj njenoj širini s nerijetko oprečnim stavovima, i kroz konzultacije sa Znanstvenim savjetom u njegovoj interdisciplinarnosti i kroz rad Stožera civilne zaštite RH. To ćemo činiti i dalje, uvažavajući i različita mišljenja epidemiologa i znanstvenika.

No podsjećamo, Znanstveni savjet savjetuje, a Stožer stručno razmatra te i druge, ne-epidemiološke parametre i saznanja, te predlaže mjere, a Vlada odlučuje i provodi ih, za što ima odgovornost i demokratski legitimitet”, navodi glasnogovornik vlade.

Apel javnosti u nedjelju je objavilo 26 istaknutih hrvatskih liječnika i znanstvenika iz zemlje i inozemstva zabrinuti širenjem drugog vala pandemije u Hrvatskoj i velikim brojem žrtava. Pritom su iznijeli i preporuke za prevladavanju teške javno-zdravstvene i društvene krize u Hrvatskoj.

Redatelj Dario Juričan pak, ima ”rješenje za ove probleme”. Obratio se tako premijeru vezano za smjenu znanstvenika, te predložio ”prave ljude za taj posao”.

“Dragi Plenx!

Kako si iz Znanstvenog savjeta napokon posmicao tih petoro bundžija i uznemiravatelja javnosti, dozvoli da ti na upražnjena mjesta predložim prave ljude za taj posao – stavi pravu stvar na pravo mjesto!

Kao prvog bih predložio Milana Bandića. Taj je uvaženi epidemiolog 18. listopada 2020. izvolio izjaviti: “Ovo će trajati još dva, tri tjedna, a onda ćemo ići silaznom putanjom.” Osim što je Milan vidovit, svakako treba naglasiti i njegov genijalan doprinos na terenu: pranje ruku lugom. Kako on ima i BiH putovnicu, ti ga Plenx beziciraj za svoj Savjet, kako taj veliki um ne bi otišao pružati znanstvene usluge u susjednu domovinu.

Nadalje, popularna Alis Marić bit će veza s prijevoznicima. Ona prema boji njihova glasa može odrediti sve o nečijem epidemiološkom stanju i daljnjoj sudbini. Nju bih stavio na čelo Savjeta.

Tatjana Tomašević, sestra Vilija Beroša, članica uprave CIOS-a, čini se kao pogodna osoba koja bi mogla riješiti sav glomazni otpad, koji se nataložio u Vladi. Moraš priznati, moj Plenx, da toga nema baš malo, iako svako toliko provedeš generalno čišćenje i razdvajaš otpad na dvije velike hrpe. Sigurno ćeš dobiti i dobru cijenu.

Don Stojića, voditelja poslovne jedinice Sv. Mati Slobode, svakako ne zaboravi! Treba ti takvih epidemiologa.

Zvonimir Šostar iz zavoda Andrija Štampar može srediti čišćenje bolnica metodom Suhi led. To mu je u malom prstu, detalje možeš naći u njegovoj optužnici na zagrebačkom Županijskom sudu. Usput može biti vezist između tebe Plenx, pajde ti Milana Bandića, Uskoka i Znanstvenog savjeta.

Evo, nadam se da sam pomogao.
Neka smo živi i zdravi!

Dario Juričan, gradonačelnik svemira”, poručio je Juričan

Komentari