Juričan se potužio DIP-u: ‘Kolinda mi ne da na Pantovčak, a tamo je tulumario Mamić’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednički kandidat Dario Juričan, koji se za predsjednika države kandidira pod sloganom “Želim biti Milan Bandić, predsjednik RH”, uputio je prigovor Državnom izbornom povjerenstvu.

Naime, Juričan je još u studenom Uredu predsjednice uputio zahtjev za obilaskom predsjedničkog ureda na adresi Pantovčak 241A, ali još uvijek na njega nije dobio odgovor. Zato se Državnom izbornom povjerenstvu obratio dopisom u kojem navodi kako kod njegovog biračkog tijela postoji opravdana bojazan da je prostor ureda devastiran jer je ondje navodno tulumario Zdravko Mamić.

Dario Juričan prikupio 13.000 potpisa: ‘Ljudi su guštali k’o prasci kad su nam davali potpis!’

Juričanovo pismo DIP-u prenosimo u cijelosti:

“Dana 16.11.2019. uputio sam Uredu predsjednice putem e-maila te putem medija i društvenih mreža otvoreni zahtjev za obilaskom Ureda Predsjednika, Pantovčak 241 u Zagrebu. Na ovaj upit Ured predsjednice se oglušio, a na koje okolnosti se ja se kao službeni kandidat za predsjednika RH nemam kome žaliti osim DIP-u obzirom je DIP prema Zakonu o izboru Predsjednika Republike Hrvatske dužan brinuti za zakonitu pripremu i provedbu izbora. U konkretnom slučaju radi se o pitanju zaštite ravnopravnosti kandidata, odnosno ispravljanje neravnopravnog položaja kandidata.

“Imam pravo upoznati buduću lokaciju mog stolovanja”

Smatram da kao potencijalni Predsjednik RH imam pravo, štoviše dužnost, upoznati buduću lokaciju mog stolovanja. Kao kandidatu mi se ograničava pristup za razliku od predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Ovakvim odnosom umanjuje mi se ravnopravnost pri izboru za Predsjednika RH, te se stvara subjektivni i neracionalni dojam da je ta lokacija za mene kao potencijalnog Predsjednika nedostupna i neostvariva.

Sve ovo značajno negativno utječe na percepciju javnosti o meni i time stvara neravnopravnost u izbornoj utrci. Jedna od glavnih motivacija kandidiranja na izborima je upravo dolazak na Pantovčak (motiv je to i svakog drugog kandidata), međutim u ovoj utrci jedna kandidatkinja je u prednosti, Kolinda Grabar-Kitarović. U prednosti je ne samo u korištenju javnog novca u svrhu promidžbe svojih zadnjih singlova već i u tome što uživa monopol na javne prostore Pantovčak.

“Navodno je tamo tulumario Mamić, a to može značiti da je došlo do krša i loma”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Pantovčak je prijestolje sa kojega ću provoditi svoj politički program i svojim sljedbenicima dokazati kako su bili u pravu kad su me tu doveli. Kako bi mogao što kvalitetnije započeti provođenje svog programa potrebno je da se kvalitetno upoznam s prostorom i stanjem u kojem se on nalazi

Postoji opravdana bojazan mog biračkog tijela da je prostor Ureda devastiran jer je tamo navodno tulumario Zdravko Mamić, a to može značiti i da je došlo do krša i loma. Procjena štete prouzročene dugogodišnjim zabavama i koncertima moja je obveza i dužnost i za takvu odgovornosti se želim dobro pripremiti. Nedavno su objavljene i fotografije kako je tamo boravio i gradonačelnik Milan Bandić. Ne znam prirodu njegovog posjeta, ne znam je li tamo pio, je li mu se pjevalo, ali taj gospodin kad se napije radi štetu i prema zapisniku policajca Krešimira Mišića iz 2002. čak bježi od policije. Osoba koja na svojim leđima nosi višebrojne USKOK-ove optužnice imao je više prilike posjetiti Pantovčak od mene kao predsjedničkog kandidata i to smatram nepravdom koju DIP ima dužnost ispraviti.

Iako ne postoji jasan normativni okvir koji bi izričito dozvoljavao kandidatima za predsjednika posjet njihovom budućem prijestolju logično je da im se to omogući.

Još jednom ponavljam svoj zahtjev.

Kako sam ja objavom DIP-a 5.12.2019. postao službeni kandidat za Predsjednika RH zahtjevam od DIP-a da mi se dopusti da prije izbora 22.12.2019. razgledam Ured Predsjednika, Pantovčak 241, Zagreb. Očekujem od DIP-a pozitivnu i brzu odluku sukladno zakonu i propisima RH jer kandidati moraju biti ravnopravni u izbornoj utrci”, napisao je Juričan DIP-u.


Komentari