Juričan otkrio kada će biti gotov film o Bandiću, ali posebno ga muči jedna stvar

Foto: Facebook

Bivši predsjednički kandidat i redatelj Dario Juričan objavio je na svom Facebook profilu u kojoj je fazi snimanje filma koji prati vladavinu gradonačelnika Milana Bandića.

Film koji nosi naziv ‘Kumek‘ je, prema riječima Juričana, već bio gotovo i to dvaput, no htjeli su da bude bolji pa su sve radili ponovo.

‘Kumek’ bi svjetlo dana trebao ugledati za jedno dva mjeseca, no Juričana brine gdje ga prikazati.

“Snimanje filma počelo je u ljeto 2016. Prošlo je skoro četiri godine kada smo kolega redatelj Bojan Radanović i ja šetali po poljima Pogane Vlake zajedno s krijumčarima duhana.

Mještani su bili nervozni; najbolji sin Gruda izašao je iz zatvora (sjećanja su još bila svježa!) i malo ih je htjelo naglas pričati o tom čudotvorcu. Suđenja su mu počela tek 2019. Isprva je dolazio prilično us*an, da bi se kasnije opustio i šegačio na suđenjima pajdama. Od tamo su iznikle njegove bravure da je: “tata dobro uigranog orkestra“.

Nekako mi uvijek bude žao što nije imao snage reći: Da je kriminalac biti lako, bio bi to sva’ko.

Dobri sudac Sessa dao mi je dozvole za snimanja na svim procesima pajdama. Deseci sata materijala je snimljeno u sudnici. Od toga će u film ući dvije minute…

Prvu verziju filma napravili smo prije 9 mjeseci. Sakupila se probrana ekipa kolega filmaša koji su uz šljivovicu i janjetinu gledali film. Film završi, a glavni komentar je: Ok, sad kad si nam pustio ovu mlaku juhicu, ovo predjelo za sirotinju, di je glavno jelo, di je film?

Auč! Kaj sam mogao… Vratio sam se u montažu i tražio novi put ka glavnom jelu, izbirljivom nepcu kritičara i kolega. Materijala je bilo i previše, samo je trebalo napraviti dobru mjeru (da budem iskren, ima materijala za seriju od jedno pet nastavaka… a nema te televizije koja bi bila istinski zainteresirana

A onda su krajem godine došli Predsjednički izbori i ništa više nije bilo isto. Film je opet dobio novu dimenziju koju se nije moglo iznegirati. Postao je jasno da vadim rukavice i da je stvar osobna. Jesam li pukunuo? Jesam. Ali mi nije žao.

Kad će se otvarati spomenik Milanu Bandiću, najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku u povijesti, moći ću reći da sam dao sve od sebe da pokažem što on u zbilji je: jedan rezač etiketa.

Drugu verziju napravili smo nakon izbora. Opet se našao uski krug gledatelja i glavni komentar je bio: Ok, desert je dobar, di je glavno jelo, di je film?

Montažer i ja nismo očajavali. Zaključali smo na tri dana kritičare u sobu dok iz njih nismo iscijedili sve kaj su nam imali za reći. Tu treba napomenuti da su rasni kritičari najbolje što se filmu u fazi postprodukcije može dogoditi. Oni žele gledati najbolji mogući film i to se poštuje i njih se sluša. Oni su testni gledatelji i bolje je popiti njihovu kritiku i anticipirati prijedloge nego čitati osmrtnicu filmu na stranicama medija…

Treća verzija filma zahtijevala je nešto novo, nešto drugačije: osobnu ispovijed, najveću žrtvu. Nije više bilo skrivanja. Sve karte su se stavile na stol. Žuč je mogla poteči.
Treću verziju napravili smo prije par dana i dali na gledanje.

Jutros me nazvao Tibor, producent, kaže vidio je film jučer… šutnja.. napetost raste (ubit ću ga vlastitim rukama!) i onda je kratko rekel: to je to.

E da, glazba ne štima, ali da se srediti. Kako smo siromašni, opet se krpamo. Odahnuo sam. Možemo dalje!

Film sada ide u fazu peglanja zvuka, slike, dodavanja animacija. To će potrajati oko dva mjeseca. Ovo je film koji je najveći (sočni) čušpajz kojeg sam ikada napravio i teško da će se to ponoviti.

Početkom listopada 2020. mogla bi pasti premijera. I tu smo u problemu! Kina će najvjerojatnije biti zatvorena, a film ne može na online platforme (rent/prodaja) jer iskustvo kaže da ga se odmah piratizira – što znači da se produkciji uskraćuje novac s kojim ćemo raditi novi film „Isus Krist naš svagdašnji“.

Još uvijek tražimo najbolje rješenje. Najsretniji bi bili kada bi se pojavio mecena/e filma i sponzorirao s 200.000kn da film besplatno ide na YouTube da narod uživa k’o prasci. Pa neka se sponzorove reklame vrte u cijelom filmu.

Eto. To je mala storija. Neka mi bude oprošteno što se toliko dugo čekalo, ali jedno je sigurno, razočarani biti nećete”, napisao je Juričan na Facebooku.

(VIDEO) Juričan ponovo briljira! Predstavio Ljeto na Savi: ‘Ovo je praktički Monte Carlo!’


Komentari