Jović oštro o najavljenim otkazima u Holdingu: ‘Višak je među onima koji imaju plaću iznad 10.000 kuna’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga, u svom je gostovanju na N1 televiziji, komentirao najavu kako se iduće godine spremaju otkazi za 750 zaposlenika Zagrebačkog holdinga.

“Sindikati godinama traže reorganizaciju da bi se na legalan način vidjelo ima li i gdje viška ljudi. Ima viška ljudi na svim radnim mjestima iznad koeficijenta 4,2 gdje Uprava potezom pera može riješiti te viškove. To su plaće oko plus-minus 12.000 kuna, višak je među onima koji imaju plaću iznad 10.000 kuna. Reorganizacija se radi sukladno odredbama Kolektivnog ugovora. Sve preko koeficijenta 4,2 su neka rukovodeća mjesta i njih je postavljala Uprava, ne ova. Poslodavac ih tako potezom pera može preraspodijeliti. To ne znači da su svi neradnici i uhljebi” izjavio je Jović.

U nekim je gradskim tvrtkama, prema Joviću, manjak ljudi, primjerice u Zagrebačkim cestama gdje nedostaje 800 ljudi. Istaknuo je i da sindikat traži da se stanje raščisti, ali je naglasio i da postoji kronični nedostatak operativnih radnika.

“Sindikati se zalažu već godinama da se konačno u interesu radnika i građana pročešljaju sva radna mjesta kako bismo konačno imali koji je broj radnika, ima li skrivenih, uhljeba, neovisno o radnim mjestima. Radnicima u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba plaća više od 10 godina nije išla gore. Operativni radnici na najmanje plaćenim poslovima kojih je puno, imaju plaću između 4.500 i 5.500 neto, ovisno o stanovanju i slično”, dodao je Jović.

Rezime sastanka

Na prošlotjednom sastanku s gradonačelnikom Tomaševićem iznijeli su probleme te im je on rekao da se neće ići u rezanje radničkih prava.

“Idući dan uprava Holdinga imala je sastanak i imali smo dijametralno suprotnu situaciju. Jučer je na stolu bilo predloženo da se radnici odreknu božićnice 1.250 kn, nagrade za 2021. 2.500 kn te da se u budućnosti vežu određene nagrade, božićnice i uskrsnice uz poslovanje tvrtke. To je Sindikatima neprihvatljivo, nagrade su omogućene zakonskim odredbama, a odluke ovih 100 savjetnika nisu donijeli radnici nego te uprave pa je logično prvo riješiti taj uteg” komentirao je Jović nadodavši kako je članica Uprave, Matija Subašić-Maras rekla je da je po njenim procjenama 750 radnika višak.

Komentari