Josip je prošao edukaciju kineskog tehnološkog diva: Podijelio je s nama iskustva i prijedloge za bolju primjenu novih tehnologija u Zagrebu

Josip Stanešić Foto: Huawei

Dobra suradnja kineskog tehnološkog diva Huaweija i hrvatskih fakulteta, među kojima i zagrebačkog Veleučilišta Algebra, obilježena je završetkom trećeg izdanja edukacijskog programa „Seeds for the Future“, 14. prosinca 2021. u Zagrebu.

Kroz osam dugih i uzbudljivih dana, vrhunski su stručnjaci studentima otkrili tajne poslovanja Huaweija i naprednim tehnologijama 5G-a, umjetne inteligencije, računarstva u oblaku i tzv. Internet of things (povezivanje uređaja putem interneta, odnosno mrežna infrastruktura u kojoj su fizičke i virtualne “stvari” nevidljivo integrirane i u komunikaciji).

Foto: Huawei

Studenti su imali priliku doznati više i o kineskoj kulturi, a s obzirom na to da je Huawei jedan od vodećih svjetskih pružatelja infrastrukture i pametnih uređaja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), spomenuti sporazumi su pun pogodak za domaće, buduće eksperte u tom području.

Jedan od polaznika edukacije „Seeds for the Future“ bio je i 24-godišnji Josip Stanešić, student pete godine sistemskog inženjerstva, u sklopu specijalističkog diplomskog stručnog studija primijenjenog računarstva na Algebri u Zagrebu, porijeklom iz Gradića kraj Velike Gorice. Za Zagreb.info podijelio je svoja iskustva.

Foto: Huawei

Primjena 5G tehnologije i umjetna inteligencija

Josip kaže kako mu je najviše značio posjet Huawei exhibition Halu.

”Ovdje su nam prezentirali primjene 5G tehnologije, sustava Internet of things (IoT) i umjetne inteligencije u različitim scenarijima. To mi je jako zanimljivo jer će se te tehnologije i primjene dosta često koristiti  u budućnosti“, rekao je Josip za Zagreb.info.

Napominje kako se najviše razvija u cloud tehnologiji,  za koju ističe da je važna i za razvoj IoT-a te umjetnu inteligenciju. Tijekom njegova posjeta Huaweiju nije bilo govora o praksama, no Josip se ne brine, jer već radi za jednu IT tvrtku.

”Seeds for the Future preporučio bih svima”

Za svoj fakultet kaže kako pruža dobre temelje za daljnji razvoj u bilo kojem smjeru.

”Meni je bio odličan jer sam imao priliku ići na europsko prvenstvo i svjetsko prvenstvo u sistemaštvu i kroz te pripreme sam se više pripremio i naučio za profesionalni razvoj“, rekao je Josip.

Josip Stanešić
Foto: Huawei

Osobno se prilično posvetio studiranju i svojoj strasti za IT sektor, pa nema vremena za neke hobije, no kaže i kako su oni mogući za one koji žele fakultetu pristupiti ležernije.

”Seeds for the Future bih preporučio svima, čak i ako se radi o studentima koji nisu u IT-u, jer bi na taj način mogli vidjeti što sve moderne tehnologije mogu, a možda dobili i motivaciju za učenje i rad u nekoj tvrtki ili čak i za pokretanje vlastitog start-upa”, govori nam ovaj student.

„To nisu tehnologije koje imaju svoju primjenu samo u IT-u. Tehnologija umjetne inteligencije može sudjelovati i kao još jedno mišljenje za očitavanje rendgena. Internet of things može služiti za pomoć u uzgajanju voća i povrća, primjerice u mjerenju vlažnosti i temperature zemlje“, naveo je Josip potencijale izvan IT sektora.

Prilike za bolju primjenu novih tehnologija u Zagrebu

Student Josip prepoznao je grad Zagreb kao središte  IT industrije u Hrvatskoj, zbog količine tvrtki koje ovdje imaju svoje sjedište. Pitali smo ga stoga i kakve je prilike za poboljšanje uočio u gradu kad su u pitanju nove tehnologije , kao budući stručnjak s tog područja.

”Nove tehnologije, poput kamera s mjeračima temperature, koriste se na ulazu u ljekarnama, ali  može se i puno bolje. Sigurno bi se mogla unaprijediti prometna povezanost da se semafori umreže i prilagode prometu, a ne da osoba samo čeka, a nema nikoga“, primijetio je Josip, koji nastavlja predano učiti i raditi kako bi jednoga dana i sam postao dio naprednih rješenja.


Komentari