Još se 2017. godine znalo da neće biti ništa od izraelskih aviona?

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Portal Index.hr objavio je -email koji je 6. prosinca 2017. godine stigao u Ministarstvo obrane.

U e-mailu koji je objavio Index iz američkog veleposlanstva upozorava Hrvatsku da Izrael nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, kao i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti.

Pozdrav Petre,

Želio sam proslijediti najnovije informacije iz Pentagona vezane uz predloženi TPT (Third Party Transfer, prijenos trećoj strani, op.a.) izraelskih borbenih aviona: Predlažemo da hrvatsko Ministarstvo obrane zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova. Temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed-Martina, čini se da ta dozvola nije dana i moguće je da uopće ne bude dana. Bez odobrenja Lockheed-Martina za prodaju, Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta. Bit će nam drago prenijeti bilo kakve poruke ili uspostaviti drugu komunikaciju na ovu temu”, stoji u mailu koji je iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj krajem 2017. godine dobio Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića zadužen za obrambenu politiku, a objavio ga Index.

Iz MORH-a je u službenom odgovoru za Index nisu demantirali sadržaj maila, navodi portal.

Podsjetimo, Damir Krstičević je rekao da je Izrael imao svu potrebnu dokumentaciju 2017. godine, uključujući odobrenje treće strane da može nuditi zrakoplove Hrvatskoj, prenosi N1.

 


Komentari