Još jedan oblik psihijatrijske pomoći u Zagrebu: Otvorena nova dnevna bolnica

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Zagrebačka psihijatrijska bolnica “Sveti Ivan” na Jankomiru predstavila je novi oblik psihijatrijske pomoći u Zagrebu, unikatniji od ostalih. Budući da živimo u svijetu u kojem je internet preuzeo svijet, ova bolnica pokušava pomoći onima koji su zapeli u njemu. To je prva dnevna bolnica za lječenje ovisnosti o videoigrama i internetu.

Trenutno se tamo liječi desetak osoba, a bolnica je otvorenoga tipa, što znaći da bilo tko može doći i prisustvovati grupnim terapijama koje se održavaju svaki dan. Jedino što vam treba je uputnica liječnika opće prakse.

Trenutni pacijenti su osobe malo starije od 18 godina kojima je tehnologija preuzela život. Ono što je posebno zabrinjavajuće je to da pacijenti većinom dolaze jer su im članovi obitelji ili prijatelji zaprijetili. Kao i kod svih pacijenata, oni isto ne shvaćaju da imaju problem. No ako se ne počne s terapijom, simptomi se s vremenom pogoršavaju.

Protiv ovisnosti ovdje se bore psihoedukacijom, radionicama i vježbama. Cilj je ponovno steći narušene socijalne vještine i korisnike povezati sa stvarnim svijetom. Program liječenja traje tri mjeseca i dosad bilježi visoku uspješnost.


Komentari