JOŠ I TO: Na smještaj čekaju godinama, a uz sva poskupljenja rastu i cijene domova

Umirovljenici u šetnji (Foto: Pixabay)

Brojni sugrađani koji žele svoje umirovljeničke dane provesti u domu, nailaze na poteškoće zbog dugih listi čekanja, ali i cijene. Male mirovine i val poskupljenja posebno zahvaća umirovljenike kao ranjivu skupinu, a sada se najavljuje i dodatno poskupljenje domova.

“Tu smo godinu i pol dana, a koliko smo čekali? Petnaest godina. Dali smo molbu u dom i onda smo se svake godine javljali da smo tu, da smo živi, ali da ne bi išli u dom, dok nije došlo do situacije da smo trebali ići u dom, poručio je bračni par Trnka za HRT, a koji su smješteni u najvećem zagrebačkom domu na Trešnjevci.

“U domu sam tri i pol godine, ali sam čekala jedanaest godina na mjesto”, dodala je Štefica.

Na mjesto u domu u prosjeku se čeka i do petnaest godina, mnogi ga i ne uspiju dočekati. Petnaest tisuća osoba trenutačno je na listi čekanja za dom u Zagrebu. Hrvatska ima premalo smještajnih kapaciteta.

Primjerice, prema europskome prosjeku pet posto starijih od 65 godina ima osigurano mjesto u domu – u Hrvatskoj je to tek dva posto.

Svi su popunjeni

U Zagrebu je trenutačno 11 gradskih domova, 26 obiteljskih i 25 privatnih i svi su puni.

“Svi koji žele, imaju namjeru otići u dom sa 65 godina predaju molbe u sve domove tako da ta lista nije prava slika stanja, a kada se dođe do situacije, recimo da netko ima zaista veliku potrebu, a ima par godina već molbu onda se nađe rješenje za smještaj”, kazala je predsjednica Matice umirovljenika grada Zagreba Đurđa Novaković.

Ukupan kapacitet svih domova je 6. 381 korisnik na području grada Zagreba od čega je 63 posto smješteno u našim gradskim domovima ili točnije 4. 021 korisnik smješten je u gradske domove, rekla je pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba dr.sc. Romana Galić.

U zagrebačkim se domovima cijena smještaja kreće od 1.750 do sedam i pol tisuća kuna mjesečno. Očekuje se da će porasti i do dvadeset posto.


Komentari