Jona koji je ganuo naciju je stabilno! Operacija u Linzu je dobro prošla, majka zahvaljuje svima koji su pomogli

Foto: Privatna arhiva

Maleni Jona o kojemu smo već pisali, stabilno je nakon operacije u petak koja je trajala devet sati. Podsjećamo, Jona nema dvije krvne žile prema i od srca, krv se miješa u jednu te mu se trebala ugraditi cjevčica koja bi pomagala njegovom srcu da normalno funkcionira.

Trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi, uspavan je i priključen na aparate koji mu pomažu pri disanju. Također, pije lijekove za funkcioniranje organizma i srca.

“To će s vremenom smanjivati, ovisno o njegovom stanju”, rekla je Jonina majka Dajana Kiš (32), prenosi 24sata.

Za operaciju u Linzu, referentnom centru za bolesti srca za cijelu Europu trebalo im je 60 tisuća eura. Zahvaljujući dobroti ljudi, u svega dva dana skupili su 1,2 milijuna kuna, te prije 10 dana otputovali u Linz na konzultacije i dogovor oko operacije.

Inače, ovakva operacija izvodi se i u KBC-u Zagreb, ali tek kad dijete napuni tri mjeseca. Dajana nije htjela čekati i riskirati.

“Ovo se pokazalo kao ispravna odluka, jer je Jona već prije operacije počeo gubiti na težini i hranjenje mu je postalo napor. Malo smo ga hranili na sondu, a malo na bočicu. Liječnik mi je rekao da mu važem pelene kako bi se vidjelo koliko mokri i da li se nešto događa s bubrezima. Bitno da je moje dijete dobro i hvala svima koji su pomogli i omogućili da Jona dođe u Linz na operaciju”, zahvalno je rekla mama Dajana, piše 24sata.

Čekanje kraja operacije bilo je stresno. Majka kaže da je svako malo pogledavala na sat i mobitel, iščekujući poziv lječnika. Poziv je konačno zaprimila oko 16 sati i tada joj je pao kamen sa srca.

“Rekao da je sve prošlo dobro i da ga tek za dva sata možemo posjetiti na intenzivnoj. Nisu mu čak trebali ugraditi umjetnu arteriju, uspjeli su iskoristiti postojeću kako bi dobio neometan protok kisika u srce. Ugradili su mu i teleći srčani zalistak koji će morati promijeniti kad odraste”, objašnjava Dajana.

Jonin oporavak trajat će četiri tjedna, a cijelo će vrijeme biti u Linzu.


Komentari