Jesu li Zagrepčani prevareni? U Bandićeve vreće za smeće stane manje litara negoli piše

Foto: Čistoća

Zagrepčani su posljednjih mjeseci počeli dobivati smeđe vreće za biootpad, te žute za plastiku i metal, prenosi Telegram.

Vreće im na kućne adrese šalje podružnica Holdinga, Čistoća. Paralelno su se društvenim mrežama počela širiti upozorenja građana koji tvrde da oznake za volumen na vrećama ne odgovaraju njihovoj pravoj veličini.

Konkretno, neki korisnici društvenih mreža tvrde da smeđe vreće (za biootpad) na kojima piše 30 litara i žute (za plastiku i metal) od 60 litara uopće ne mogu primiti navedeni volumen.

Foto: Čistoća

Kako piše Telegram, u smeđu vreću od 30 litara stane tek 22 litre, a slično je i s vrećom od 60 litara, u koju stane jedva 46.

Predsjednik udruge Potrošač, Igor Vujović, kaže kako za sada nisu zaprimili žalbe na ovu praksu Čistoće no dodaje kako se tu očito radi o zavaravanju potrošača. “Zna se koliko je litra i koliko je 30 litara. Ako piše 30 na vrećici onda u nju mora stati taj volumen. Čistoća ne krši zakon o lažnom oglašavanju jer je vrećice podijelila, ali isto tako nije u redu prema potrošačima da ih se dovodi u zabludu” rekao je Vujović.

Iz Zagrebačkog Holdinga kažu kako je Podružnica Čistoća prilikom nabave vrećica odredila dimenzije koje “uz minimalna odstupanja odgovaraju navedenim volumenima”. Na društvenim mrežama pojavila se i bojazan kako će Čistoća građanima zaračunavati cijenu prikupljanja otpada prema nepouzdanom volumenu njihovih vrećica. No za to nema straha, jer se odvoz odvojenog biootpada i plastike odnosno metala, ne naplaćuje.

Komentari