Jesu li djeca sigurna? Ovo su vrtići i škole u Zagrebu koji još imaju azbest

Foto: Marko Prpic

Sedam vrtića, jednako toliko osnovnih i četiri srednje škole u Zagrebu u svojim zidovima ili krovovima još imaju azbest. Toliko ih je, naime, na popisu Gradskoga ureda za obrazovanje, iz kojega najavljuju da će se većina s liste objekata u ovoj godini i sanirati, piše Večernji list.

Prema odgovoru iz Grada, Dječji vrtić Ivane Brlić-Mažuranić u Dubravi, kao i područni objekt vrtića u Remetincu, onaj u Ulici Vice Vukova, azbesta će se riješiti tako da će u ovoj godini dobiti potpuno novu zgradu. Isto je predviđeno i za dječje vrtiće Gajnice, Prečko, Zvončić u Voltinu naselju te područni objekt Jabuke u Čulincu, dok bi se u Kolibriju u Oporovcu ove godine trebao zamijeniti azbestni pokrov.

Što se tiče škola, na gradskome su popisu OŠ Dobriše Cesarića na Borongaju i Matka Laginje u istoimenoj ulici u centru, koje imaju azbest-cementne ploče na krovu dvorane za tjelesni odgoj i sanacija se također treba obaviti tijekom ove godine, dok su radovi u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Bogišićevoj već počeli. Čeka se i zamjena pokrova na zgradama osnovnih škola Savski Gaj, Ksavera Šandora Gjalskog na Kaptolu te Jure Kaštelana na Krugama. Osnovna škola Bukovac, pak, trebala bi ove, a najkasnije iduće godine, kažu u Gradskome uredu za obrazovanje, dobiti novi objekt.

Četiri su srednje škole koje također trebaju sanaciju. Riječ je o Elektrotehničkoj, Poštanskoj i telekomunikacijskoj, Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića te X. gimnaziji. Za prve dvije škole, kažu u Gradu, provodi se javni natječaj za izbor izvođača radova na izmjeni pokrova azbest-cementnih ploča, dok je sanacija u X. gimnaziji u tijeku. Strojarska će škola, pak, kroz ovu i sljedeću godinu biti potpuno obnovljena. U proteklih je 10 godina zamijenjen pokrov od azbest-cementnih ploča na 70 odgojno-obrazovnih objekata, a kroz energetsku obnovu tijekom 2017. i 2018. na osam vrtića i šest osnovnih škola, piše Večernji.


Komentari