Jeste li znali da možete ploviti Savom? Evo uz koje dozvole i uvjete smijete koristiti gradsku rijeku

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Starije se generacije sjećaju kupališta. Onda su kupališta nestala kako je Sava prezagađena.

Mnogi u Zagrebu se i dalje smiju debaklu programa “Ljeto na Savi”, jer se ispostavilo da Zagrepčani vole na nasipu šetati pse i baviti se rekreacijom, ali ne baš toliko slušati glazbenike uživo i pohoditi druge kulturne i zabavne događaje.

Pa ipak, kako je Zagreb.info pisao, proračun za 2022. ostavlja prostora za moguće projekte koji bi se nastavili u tom smjeru s iznosom od 132 tisuće kuna. No, unatoč proračunu, iz Grada su poručili kako je prerano govoriti hoće li tamo nešto ipak biti.

No natječaj za još ambiciozniji projekt, raspisali su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Naime natječajem vrijednim milijun kuna, planira se proširiti korito rijeke Save i dovesti u Zagreb brod koji bi vozio Savom na relaciji Jarun-Borovje. Zagrebački kruzing turizam, vodio bi se brodovima kakvi su već vidljivi u Ljubljani.

“Ono što možemo reći jest to da je u tijeku natječaj za projekt „Izrada studijsko – projektne dokumentacije za uređenje plovnog puta i pristaništa za brodove u Zagrebu od Jaruna zapad – most Mladosti“, poručili su nam iz Ministarstva.

Starije generacije sjećaju se kupališta, nekoć su na Savi veslački klubovi imali treninge, prije prelaska na Jarun, a premda se nitko ne sjeća kada su brodovi tamo plovili, ipak će se mnogi sjećati brodova koji su na rijeci bili na pristaništu.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Turistički brodovi bi svakako oživjeli samu rijeku, pa se jedine aktivnosti ne bi ograničavale samo na rekreacije na nasipu.

No, zbog prethodnih najava upogonjenja Save koji je još obećavao i Milan Bandić, možda nije nerazumno biti pesimističan oko toga hoće li se ovaj projekt doista ostvariti i kada.

Stoga se nameću pitanje, mogu li građani uzeti stvari u svoje ruke i već sada ploviti Savom vlastitim čamcima (ako ih nabave) i zašto veslački klubovi ne koriste Savu za veslanje.

Hvali rijeku, drži se jezera

Član uprave Veslačkog kluba “Zagreb”, Zoran Maračić, ističe kako veslačkim klubovima u Zagrebu ne nedostaju treninzi na Savi i to prvenstveno zbog logističkih, ali i sigurnosnih mjera koji su riješeni osposobljavanjem Jaruna.

“Na Savi je značajno opasnije trenirati pogotovo za mlađe kategorije veslača dok rezultati i testiranja kod starijih kategorija značajno odstupaju od testiranja na vodi stajačici te ne mogu biti mjerodavni trenerima”, rekao je Maračić.

Veslanje Savom svakako ne bi preporučio ni rekreativnim veslačima.

“Što se tiče rekreativnog veslanja, znanje potrebno za veslanje na rijeci kao Sava daleko nadilazi sposobnosti rekreativnih veslača (pod uvjetom da nisu u mladosti trenirali veslanje) i za njih je značajno jednostavnije organizirati treninge na Jarunu”, upozorio je Maračić.

Za veslanje po rijeci, istaknuo je, nije potrebna samo veća snaga, već je i teže održati ravnotežu i potrebne su  drukčije tehnike zaveslaja.

“Mislim da nigdje u svijetu ne postoje natjecanja koja uvjetuju treninge na rijeci da bi se moglo pristupiti. Načelno neće ni pomoći ni odmoći ali za napredak veslača je značajno bolje veslati u kontroliranim uvjetima jezera dok se veslanjem na rijeci koriste klubovi koji nemaju logističkih mogućnosti veslati u nekom mirnijem okruženju gdje su uvjeti više manje konstantni”, objasnio je Maračić time zacementiravši tvrdnju kako zagrebački veslači nemaju nikakav interes za Savu.

U redu, veslanje svakako nije preporučeno, ali može li se možda motornim čamcem, uz vlastitu odgovornost, već sada ići ploviti Savom po Zagrebu?

Od Rugvice do Bregane

Dok je projekt Ministarstva, kako su nam rekli, primarno namijenjen turističkoj plovidbi, u njoj bi bilo mjesta i za obične građanine i njihove osobne potrebe.

Osim ako izričito nije postavljen znak zabrane, Ministarstvo napominje kako su kupanje, veslanje i plovidba dozvoljeni na vlastitu odgovornost.

“U odnosu na opće propise i pravila za plovidbu ističemo kako ne postoje nikakve posebne zabrane za plovidbu na rijeci Savi na području Grada Zagreba na dionici vodnog puta od Rugvice do Bregane, u duljini od 53 kilometra, na kojoj je propisana I. klasa sukladno Klasifikaciji državnog vodnog puta u Pravilniku o razvrstavanju i otvaranju vodnih putova na unutarnjim vodama (NN 77/11, 66/14, 81/15). Bitno je napomenuti da klasa vodnog puta ograničava gabarite plovila tj. dužinu, širinu, visinu, gaz i brzinu plovila, plovnih sastava i plutajućih tijela koja moraju biti u skladu s karakteristikama (gabaritima) vodnog puta i građevinama koje se nalaze na njemu”, potvrdili su iz ministarstva.

Dodali su kako je za područje od Rugvice do Bregane nadležna Lučka kapetanija Sisak, no za samu nabavu i upravljanje čamcima upozorili su na propise.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Tako Pravilnik o čamcima nalaže da oni koji bi doista već sada izveli čamac na Savu, moraju imati odgovarajuće uvjerenje, tj. svjedodžbu o stručnoj osposobljenosti za upravljanje čamcem.

Isplati li se u Zagrebu uložiti u kupnju, provjeru čamca sukladno pravilniku te u edukaciju za upravljanjem čamcem kako bi provezli po Savi, svaki građanin mora sam procijeniti.

No zanimljivo je vidjeti, kako se Sava već sada može koristiti za plovidbu, uz odgovarajuću dozvolu, ukoliko ste previše nestrpljivi u iščekivanju turističkih ruta od Borovja do Jaruna.


Komentari