JESTE LI VEĆ OTKRILI NOVO MJESTO U GRADU? Andrej predstavlja zelenu oazu u centru grada, zasigurno će vas osvojiti (FOTO)

Ovaj kreativni kafić vrlo brzo će vas osvojiti.

Andrej Gržančić ima samo 25 godina, a već je ostvario svoj san. Naime, ovaj mladi ugostitelj obogatio je Zagreb jednim šarmantnim mjestom koje je ujedno jedina zelena oaza u centru grada. Njegov caffe “Sjedi 5”, u Tkalčićevoj 84 , nedavno je otvoren, a već je zauzeo posebno mjesto na zagrebačkoj ugostiteljskoj sceni.

sjedi 5

“Gotovo pola svog života sam proveo kao ugostitelj. Sjećam se se svojih prvih radnih dana u osnovnoj školi dok sam po gradu dijelio letke, pa zbog dobro obavljenog posla, dobio priliku i posluživati ljude. I tu je počela moja ugostiteljska priča. Svaka sezona mi je bila rezervirana za posao, a plažu i more sam gledao s terasa svojih lokala. Kada sam odlučio da mi je dosta sezonskog posla, trajno sam se zaposlio u Zagrebu u restoranu Lanterna na Dolcu. Završio sam Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te kasnije se specijalizirao stručnom obukom za vinskog konobara – sommeliera. Veliko iskustvo stekao sam sezonskim poslom u Češkoj, novoj zemlji i području gdje ne znam apsolutni ništa njihovog jezika. Saznao sam da pivo toče potpuno suprotno od nas i da je najvažnije da piva ima što više pjene.”, otkrio nam je Andrej kako je započeo svoju ugostiteljsku avanturu.

zelena terasa

Želio je Zagrepčanima približiti Istru

Kako kaže, svoj posao voli, a najviše ga ispunjava izvanredan osjećaj kada gostu preporuči piće ili jelo, prema vlastitoj ideji što bi mu se moglo svidjeti, a on bude jako zadovoljan.

Podrijetlom iz Lovrana, želio je Zagrepčanima približiti istarska vina i delicije, a ovim osebujnim lokalom ostvarilo mu se sve ono što je očekivao: “Kafić koji je u potpunosti nastao uz pomoć mojih prijatelja s detaljima ručno izrađenima i nacrtanima, kafić koji spaja moj omiljeni materijal drvo, ali i rodnu Istru i Zagreb u kojem trenutno živim. Sjedi 5 je prilika da svima u Zagrebu pokažem koliko Istra ima dobrih vina, maslina, sireva, piva, tradicije i recepata koje bi trebali svi probati.”

klopa sjedi 5

Sastojci njihovih jela nabavljaju se od domaćih proizvođača

Osmišljavajući kafić, Andrej je imao jasnu viziju priče koju će ponuditi gostima, te nam ju je raspoloženo i otkrio: “Sjedi 5 će uskoro postati Vaše omiljeno mjesto u Zagrebu. Ujutro probajte neku od naših finih kava, a za doručak kruh s domaćim pekmezom. U pauzi od posla svratite po svoju dnevnu dozu vitamina iz domaćih limunada i ledenih čajeva. Poslijepodne se družite s prijateljima u našem vrtu uz čašu domaćeg istarskog vina, platu sira i kruh s namazima. Za sastojke u našim jelima znate porijeklo i dolaze od malih obiteljskih gospodarstava iz Istre i okolice Zagreba.”

limunada

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Cafe Sjedi 5 kombinacija je odlične kave, zahvaljujući educiranim, iskusnim ljudima koje imaju, domaćih istarskih vina i jednostavne klope. No, osim ove kombinacije krasi ga još jedna posebnost- sastojke za svoja jela nabavljaju s Malog Placa s Tavana, a sir i vrhnje dolaze od domaćih proizvođača pod imenom “ZG Sirek” [/box]

“Za naš grah, papriku, rajčicu, matovilac i sve ostale sastojke točno ćete znati otkuda ih nabavljamo i kako su nastali. Uz svako jelo će biti poslužena i kartica na kojoj će pisati priča o jednom od sastojaka tog jela. Sir i vrhnje dolazi od domaćih proizvođača okupljenih pod imenom ZG sirek, a tvrdi sirevi, masline, maslinovo ulje, vino i pive dolaze iz Istre. Istra je najbogatija vinska regija u Hrvatskoj! Dokaz koliko su istarska vina dobra, a Istra savršeno mjesto za uzgoj vinove loze govori i odabir Istre među deset najboljih vinskih regija na svijetu prema portalu Best European Destinations. Jedini izuzetak je Vino Azul koje dolazi iz Španjolske i koje je plave boje, stvarno plave boje nastala prirodnom ekstrakcijom antocijana. Među prvima donosimo plavo vino u Zagreb kojeg će svi moći probati kod nas.”, ponosan je Andrej na svoju Istru i hrvatske proizvođače koje će na ovaj način i promovirati.

klopa sjedi 5

Unutrašnjost kafića prati ideja ekologije

Osim odlične ponude klope i pića, Sjedi 5 iz mase drugih kafića iskače i svojim interijerom iz kojeg pršte strast i kreativnost. Naglasak je na drvetu, a inspiracija je, naravno Istra otkrio nam je simpatični vlasnik: “Iz prostora je gotovo u potpunosti izbačena plastika. Kažemo gotovo jer nismo mijenjali izolacije na žicama za struju . Sve je izrađeno od drveta, stakla i metala koji ih povezuje. Dodatan materijal je papir, jedan dio namještaja je i od otpadnih paleta. Ali naglasak je na drvetu, inspirirani Istrom i mediteranskim načinom života. Kako smo željeli da namještaj bude jednostavan, a opet ima neki naš osobni stil, nabava je bila miješana. Stolci su reciklirane s otpada, šank i visoki stolovi su već bili dio kafića prije nas pa smo ih odlučili uklopliti u prostor kako bismo smanjili troškove. Klupica kod prozora i kod police za čitanje je izrađena od odbačenih masivnih paleta. Vanjski namještaj je sav od metala, odnosno materala za vrtne stolove i stolice. Gotovo sve smo ih pronašli preko oglasnika odnosno zagrebačkog Hrelića.”

sjedi 5

Pazilo se na svaki detalj

Kako nam je sam rekao, uređenjem je želio postići “drugi boravak” za sve posjetitelje. Želio je stvoriti toplo mjesto gdje će se gosti ugodno osjećati, ali i obratiti pažnju na svaki detalj. Stvarno je na svaki detalj Andrej i pazio, što nam otkriva i njihov osebujan menu, kao i originalna terasa u koju je utkano puno truda i ljubavi. Svaki pedalj prostora je bio bitan potvrđuje nam mladi vlasnik:

“Naš menu nije samo isprintan i plastificiran nego sastavljen od više dijelova i u njega je uloženo jako puno truda baš kako bi se pazilo i na taj inače generički dio kafića i restorana. Terasa koja je puna cvijeća i biljaka nastavlja ideju ekologije iz unutrašnjosti kafića i recikliranih materijala. Pazili smo i da interijer bude jednako privlačan za kavu ujutro, ručak tijekom dana kao i čašu vina i platu sira tijekom večeri. Većinom prevladavaju svijetle boje i bijela da bi se dao utisak otvorenosti i vedrine kao što i jesu ljudi koji su ga radili.”

sjedi 5

Da se trud, uz puno ljubavi i mašte, doista isplati potvrđuju i zadovoljni gosti lokala, otkriva nam veselo: “Za sada su svi zadovoljni, najviše menijem, izborom vina i hrane, ali i terasom koja je jedina zelena oaza u centru Zagreba.”

Oduševljenju gostiju pridružujemo se i mi. Ovo šarmantno mjesto jednostavno osvaja, a originalnost ideje dovoljan je razlog da njihova fina kava postane jutarnja rutina, a čaša istarskog vina “šećer” na kraju dana. Ukoliko volite mediteranski štih i fine delicije, upoznajte Andrejevu Istru u srcu metropole. Zadovoljstvo zasigurno neće izostati!

>>>NAŠ AUTOHTONI PROIZVOD: Pod zlatnim rukama kumica, stvaraju se ove delikatese (FOTO)


Komentari