Jeste li primijetili? Milanović povodom Oluje održao državnički govor u kojem je spomenuo i Zagrepčane

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

U Hrvatskoj se danas obilježava 25. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja.

Akcija Oluja počela je 4. kolovoza u 5 sati ujutro, a u njoj je oslobođen hrvatski kraljevski grad Knin s okolicom.

U Kninu će se danas tijekom jutra odviti program obilježavanja, uz poštivanje strogih epidemioloških mjera, a u programu će sudjelovati državni vrh.

Okupljenima se obratio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Svim hrvatskim ljudima, građanima i braniteljima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Čast mi je, ali zaista čast, govoriti na 25. godišnjici velike pobjede Hrvatske. U ovih 25 godina mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo koje smo bili nekada. 25 godina je voda duboka i vrijeme je da se u njoj ogledamo. Sada je važno da budemo zajedno, da se okupimo, da razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele – bitno je da se razgovara, probleme otvara i stavlja na stol”, rekao je Milanović.

Treba razgovarati o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele. Bitno je da se razgovara o problemima. Neću ponavljati prijašnje govornike, sve što je rečeno je dobro.

Govorit ću o etapama našeg puta do pobjede i o odnosima Hrvata i Srba”, kazao je.

“Jedan veliki državnik je prije puno godina opisao put svoje države do pobjede: ‘U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja’. Kako univerzalno i kako primjenjivo na naš put. Nama je rat nametnut, napali smo nas oružjem koje smo i mi i Slovenci plaćali, bili smo suočeni sa situacijom na koju se nitko nije spremao. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da služe svojoj državi. Momci iz Hercegovine, iz okolice Tomislavgrada, moji Vlaji, Dalmatinci, Slavonci, najmanje Zagrepčana, nisu znali što ih čeka. Voljeli su Hrvatsku državu i rat se dogodio u treptaju oka.

Jako je teško bilo, to govorim kao čovjek u godinama, znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine tisuća ljudi. Svi mi koji u tome nismo sudjelovali dužni smo biti zahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rata”, rekao je Milanović.

“U tom ratu, otpor je na početku izgledao kao uzaludan, no kasnije su se počele vidjeti konture pobjede. Pobjeda nije došla sama od sebe”, rekao je Milanović pa dodao da su za nju zaslužni branitelji.

“Nikada nismo potonuli u ponor moralne katastrofe, a to se nekima događalo. Grešaka je bilo, bilo je zločina koji su nas koštali. Sve je to lekcija”, rekao je Milanović.

“Posebno cijenim nazočnost potpredsjednika Vlade, jer doći ovamo i slaviti, jer mi ovdje slavimo, to nije algoritam. To je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje. To nije mala stvar”, referirao se Milanović na Miloševićev dolazak.

Rekao je kako su odnosi Hrvatske i Srbije zamršeni, no da će on dati sve što je u njegovoj predsjedničkoj moći i što smije da se ti odnosi poboljšaju.

DAN KAD JE OSLOBOĐEN KNIN ‘Bilo je negdje oko 10 ujutro i svi smo gledali prema gore i čekali. A onda se zavijorila…’

Komentari