JESTE LI PRAVI PURGER ILI PURGERICA? Samo danas to možete provjeriti, a način je genijalan!

Marko Lukunic/PIXSELL

Danas ćete moći pomoću knjigomjera provjeriti koliko ste veliki Purger ili Purgerica.

Ovaj je projekt pokrenuo Državni arhiv povodom Dana Grada, a građanima se na ovaj način želi približiti zagrebačka povijest.  Tako će svatko tko danas od 10 do 12 i od 16 do 19 sati posjeti Arhiv i stane uz knjigomjer dobiti i personaliziranu zagrebačku domovnicu kojom “poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Zagreba priznaje osobi da u gradskoj občini zagrebačkoj uživa zavičajno pravo”.

Domovnicu ćete tako zaraditi svojom visinom, a jedinstveni mjerač kojeg je u svom dvorištu postavio Državni arhiv svakome će reći koliko je veliki Zagrepčan. Takav dokument se u Zagrebu izdavao u 19. i 20. stoljeću kada se je važnija bila pripadnost nekom gradu nego državi.

“Domovnica se u vrijeme Habsburške monarhije dobivala na temelju posebnog podrijetla, ali i primanjem u zavičajni savez, udajom ili javnom službom.”, rekla je arhivistica Katarina Horvat. Domovnica je jamčila i prava poput slobodnog boravka u općini i izbornog prava. A svi koji su izvadili domovnicu bili su upisani u evidenciju, imenik zavičajnika. Knjiga visoka pola metra i danas se čuva u Arhivu, a upravo je od nje napravljen knjigomjer, koji će vam tako reći koliko ste dužina zavičajnog imenika visoki.

“Na današnji dan kod nas domovnicu može izvaditi svatko tko voli svoj grad i želi naučiti nešto novo o njemu, a neće imati nikakve obveze”, ističe pak Živana Heđbeli, ravnateljica Arhiva koji je osnovan još 1907. godine, a u svojim prostorijama u Opatičkoj 29 čuva vrijednu zagrebačku građu još iz 13. stoljeća.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Knjiga sadrži popis svih tadašnjih Zagrepčana, a među njima su i pisac August Šenoa, povjesničar Ferdo Šišić i nekadašnji gradonačelnik Zagreba Adolf Mošinski.[/box]

Riznica starih knjiga

“Baština koja je pohranjena kod nas jako je važna za grad, no malo Zagrepčana zna koju vrijednost ima te se stoga želimo više otvoriti javnosti. Prošle smo godine prvi put sudjelovali u programu uz Dan grada, a sada nastavljamo s njim”, rekla je Heđbeli, a dodala je i kako danas, osim izdavanja zagrebačkih domovnica Arhiv organizira i izložbu mladog akademskog kipara Janka Petrovića. Također, posjetitelji od 9 do 16 sati mogu razgledati selekciju starih i rijetkih knjiga pohranjenih u knjižnici Arhiva.

>>> PROVJERITE JESTE LI PRAVI ZAGREPČANEC: Ako razumijete ovaj tekst, onda se možete nazvati ‘purgerom’!

>>> POPISALI SMO (TRENUTNO) NABOLJE OD ZAGREBA: Ova mjesta i događanja pravi su hit ove sezone (FOTO)


Komentari