Jeste li ju vidjeli? Žena koju su u travnju našli u Beču ponovno nestala iz bolnice u Vrapču

Foto: Nestali.hr

Iz zagrebačke psihijatrijske bolnice Vrapče u petak je nestala žena, prensi Index.

Riječ je o 53-godišnjoj Željki Mendek za kojom se tragalo i u travnju, kada je također nestala iz bolnice. Tada je pronađena na autobusnom kolodvoru u Beču.

Ovoga petka iz kruga bolnice nestala je u ranim jutarnjim satima. U trenutku nestanka bila je odjevena u tamnoplavu trenirku i svijetlu majicu.

Ima plavu kosu i visoka je 165 centimetara.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi moli se da o tome obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese [email protected]

Obitelj nestale na Facebooku je uputila apel koji uz dozvolu prenosimo u nastavku teksta.

“APEL

Poštovani i poštovane,

na fotografijama je gospođa Željka Mendek, rođena 3.11.1966. Gospođa je zadnje dvije godine pacijentica Vrapča. U te dvije godine je promijenila više odijela kao i terapija.
Njena dijagnoza je paranoidna shizofrenija, te nije potrebno raditi analizu iste bolesti.

Priča kreće tako da je Ž.M. zadnja dva puta nestala iz psihijatrijske bolnice Vrapče bez nadzora medicinskog osoblja.
Naime, pacijenti s vremena na vrijeme imaju radne terapije kao i šetnje u krugu bolnice što podrazumijeva da bi trebale biti i pod prismotrom, što se u ta dva puta nije dogodilo s obzirom da je Ž.M. nestala.
Zadnji njen nestanak sa radne terapije je bio u petak, 5.7.2019. godine u jutarnjim satima.
Bolnica nije obavijestila njenu kćerku, Ivonu Mendek, s kojom je najviše u kontaktu kao ni ostale članove obitelji.
Jedino ispravno što su napravili jest da su kontaktirali policijsku postaju i od tada se smatra nestalom, na njihovom portalu, nestali.hr.

S obzirom da je kćerka u inozemstvu i u više navrata je morala dolaziti u Zagreb zbog maminog slučaja, ovaj put je odlučila ići do kraja zbog neodgovornosti jedne visokopozicionirane bolnice i to ne samo zbog vlastite majke nego zbog svih ljudi koji su doživjeli slične nepravilnosti i nepravde.

Voljele bismo da je to jedini propust našeg zdravstvenog sustava, no oni su si dozvolili da gospođu Ž.M. otpuste iz bolnice pod izjavom: “ne možemo imati u registru pacijenta koji nije fizički prisutan.”

Ž.M. je psihički nestabilna i ima kontinuirane psihotične misli, paranoične iluzije, obično praćene halucinacijama slušne vrste i perceptivne poremećaje.
Vrlo je bitno naglasiti da nije opasna za okolinu nego je samo izgubljena i plaha.
Danas je već treći dan kako je nestala i policija nema nikakvih informacija, za sada.

Stoga, apeliramo na sve građane da prvenstveno dijele ovu objavu, a posebno na građane Zagreba da se jave policijskoj postaji Črnomerec ukoliko vide gospođu Mendek.

Nemojte je se bojati ili imati predrasude upravo zbog toga što je život nepredvidiv i mogućnost da nam se desi neka psihička bolest je uvijek prisutna”, stoji u apelu.


Komentari