Medicinske ili višekratke? Za ulazak u ZET-ova vozila morat ćete izabrati pravu masku za sebe

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

“Mi smo razmotrili izvješća i donijeli jednu preporuku za tri socijalne skupine i jednu obavezu. Prva preporuka je da se u javnom gradskom prijevozu koriste maske. Tko nema, neka se javi u Crveni križ i uzeti masku. Druga su skupina naši najmlađi imamo proboj kovida u dječje vrtiće. Imamo od sada obavezu da sve tete u vrtiću nose maske. Treća socijalna skupina su korisnici pučkih kuhinja”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj press konferenciji gradskog Stožera.

Htjeli to oni ili ne, Zagrepčani bez maski više ne smiju u vozila ZET-a. Iako su popularnije jednokratne medicinske maske, sve veći broj građana Zagreba nosi platnene maske koje su sada mogu kupiti diljem grada.

Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena. Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama

Ovo neophodno zaštitno sredstvo koje štiti i nas i ljude koje srećemo definitivno su maske za lice i dok je većina nabavila platnene, višekratne maske, javlja se potreba za pravilnim pranjem istih prije ponovnog nošenja, piše Gloria.

Platnene maske za lice ono su što većina ljudi nosi u ovim vremenima, a bolje bi nam bilo naučiti koji je pravilan način njihova održavanja i dezinficiranja. Jednokratne, kirurške maske ipak su prioritetno namijenjene medicinskom osoblju, stoga je bitno da svaki put nakon nošenja platnene maske istu i pravilno operemo prije idućeg nošenja.


Ukoliko ste nabavili masku od pamučne tkanine ili ste ju pak sami sašili, stručnjaci preporučuju da je nakon nošenja ubacite u perilicu rublja, stavite deterdžent i operete ju na najvećoj temperaturi. Zatim ju ubacite u sušilicu na program s vrućim zrakom.

Na pitanje koliko često treba prati masku, odgovor je svaki put nakon što je nosite. Idealno bi bilo da je maska čista svaki put prije nego je stavimo na lice, jer ne znamo s kojim je bakterijama ta maska došla u kontakt, a ne želite nikakve mikroorganizme na tkanini koju stavljate preko nosa i ustiju.

Kako bismo takav način održavanja najlakše ostvarili preporučuje se nabaviti nekoliko komada maski od tkanine kako bi uvijek imali čistu pri ruci, dok se one korištene peru.

 

Komentari

loading...
-->