JEDNO JE OD NAJSTARIJIH JAVNIH KUPALIŠTA U EUROPI: Petek predlaže da bude besplatno, evo što odgovaraju iz Grada

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U centru Zagrebu, na adresi Ilica 8 nalazi se kupalište “Diana” koje je osnovano 1834. godine. To je jedino javno gradsko kupalište u Zagrebu i Hrvatskoj te se nalazi pod zaštitom spomenika kulture. Korisnici kupališta su najsiromašniji građani koji nemaju vode.

SDP-ovac Renato Petek je prije nekoliko dana predložio da se kupalište, zbog nadolazeće krize, od jeseni potpuno stavi u svrhu socijalnih potreba i politika, kako bi svi građani, koji imaju potrebu, mogli besplatno dolaziti na to mjesto u samom centru grada.

Grad Zagreb smo upitali namjerava li se kupalište staviti na besplatno korištenje, koliko su godišnje troškovi kupališta, koliko godišnje kupalište zaradi od prodaje ulaznica? Također nas je zanimalo zahtjeva li kupalište neku obnovu, što se sve može koristiti u sklopu kupališta te koliko je trenutno tamo zaposlenih?

Četiri kabine za tuširanje

Odgovorili su nam da kupalište Diana obuhvaća prostor od 235,59 m2, a od te površine za usluge kupanja koristi se 40 m2.

 

“U kupalištu se nalaze 4 kabine za tuširanje, toalet, kotlovnica i spremište. Sagrađeno je 1834.g. i jedno je od najstarijih javnih kupališta u Europi. Grad Zagreb je 1991. g. financirao rekonstrukciju kupališta, a renovirano je i u ljeto 2021. godine. Trenutno se izvode radovi na tekućem održavanju (čišćenje i ličenje). Mjesečno se uslugom kupališta koristi oko 30 građana po cijeni od 15 kn za jedno kupanje”, odgovaraju iz Grada.

Naplate manje od 6000 kuna

Dodaju da tijekom godišnjih odmora, kada Javno kupalište ne radi, usluga se može koristiti na lokaciji Pothodnik, a ona se ostvaruje kupnjom bona na adresi Savska cesta 1, u Gradskom stambeno – komunalnom gospodarstvu d.o.o.

“Godišnji rashodi obuhvaćaju troškove osoblja: 112.068 kn, materijalne troškove: 120.533,32 kn, te amortizaciju: 1.423,41 kn. Što se prihodovne strane tiče, na godišnjoj razini su to: prihod od Grada 228.191,57 kn, naplata na tržištu za pružene usluge: 5.834,00 kn”, kazali su nam iz Grada Zagreba.

Razmatraju različite mogućnosti

“Grad Zagreb razmatra različite mogućnosti korištenja kupališta Diana, između ostalog i za potrebe naših najugroženijih građana. Dodatno napominjemo da u gradu Zagrebu postoje projektne aktivnosti koje provode organizacije civilnog društva putem kojih je beskućnicima omogućeno održavanje osobne higijene i higijene rublja, a podsjećamo i kako su usluge održavanja osobne higijene dostupne i u Prihvatilištu za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Zagreb (Velika Kosnica) i Prihvatilištu za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije (Sesvetski Kraljevec)”, zaključuju u svom odgovoru iz Grada Zagreba.


Komentari