JEDNI PRIHVAĆAJU, DRUGI BOJKOTIRAJU: ‘Otpad se odvaja godinama. Građanska odgovornost treba zaživjeti u glavama, onda je sve drugo lako’

Marko Todorov/Cropix

U subotu 1. listopada započeo je novi model odvoza otpada u Zagrebu. Nisu svi oduševljeni ovim načinom ni procesom, a nemali broj građana i dalje ne zna točno kako pravilno odvajati otpad.

Tu su i plave ZG vrećice koje su mnogima stvorile pitanje zašto moraju koristiti baš te vrećice, a ne neke druge.

Međutim, plave ZG vrećice ujedno znače i plaćanje zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada jer ako pravilno reciklirate, znači da ćete imati manje miješanog komunalnog otpada, a samim time i manje račune.

Do sada nije bilo takvog sustava naplate, a po novom uvodi se fiksni i varijabilni dio. Fiksni dio mjesečnog računa za odvoz otpada bit će 45 kuna za kućanstva te 90 kuna za pravne osobe i obrtnike.

To je minimalni iznos koji će svi plaćati. Varijabilni dio ovisit će o tomu koliko smeća će kućanstvo proizvesti i odvajati. Varijabilni dio je cijena koju će kućanstva plaćati za ZG vrećice.

Također, bitno za naglasiti je i da plave ZG vrećice odlažemo u crne kante, odnosno kontejnere. Ako ih ubacite u žuti (plastika), smeđi (biootpad) ili plavi spremnik (papir), možete očekivati kaznu.

Iznimka su stanari u centru koji trebaju odlagati ZG vrećice na javne površine, ispred ulaza u svoje zgrade ili kuće svakoga dana osim nedjelje, isključivo od 20 do 22 sata.

Smeće se više ne baca u nikakvim drugim vrećicama (izuzev žutih i smeđih koje će i dalje biti besplatne).

Međutim sva pomutnja koja je nastala jer se neki susreću po prvi puta s recikliranjem, drugi ne čitaju s razumijevanjem dok treći svjesno ne žele prihvatiti novi model odvoza otpada.

Već prvu večer u centru je bila prava konfuzija i manjina je iznijela miješani otpad u plavim ZG vrećicama.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Važno je upamtiti nekoliko pravila i malo po malo sustav bi trebao zaživjeti što je i sam gradonačelnik najavio rekavši kako neće odmah biti kazni te kako je riječ o procesu koji će potrajati.

S obzirom na otpor dijela građana, pitali smo vas “Hoće li novi model odvajanja otpada zaživjeti u Zagrebu?”

“Zašto Grad ne napravi ekološku spalionicu otpada kao Beč koji se od te energije grije i isporučuje struju svojim građanima? Nemam problem s odvajanjem otpada, odavno smo se uhodali. Jako malo miješanog otpada a 5 nas je”, ističe čitateljica.

“Tko nije do sad neće ni od sad, ja odvajam već 20 godina (a na selu sam), imam kante u dvorištu i nije mi jasno koja je svrha da stavljam miješani otpad u PVC vrećice koje su preskupe, 80 kuna k’o da su od zlatnih niti tkane”, požalila se čitateljica.

“Zaživjet će kod svih koji vole svoj grad i kojima je ekologija važna tj. onima kojima je važno kakvu će zemlju ostaviti budućim generacijama”, poručila je jedna Zagrepčanka.

“A što to konkretno treba zaživjeti? Odgovorno je trebalo odvajati bio otpad, plastiku, metal, staklo, papir od ostalog otpada već godinama. Zbog onih koji to nisu radili sada su uvedene plave vrećice. Građanska odgovornost treba zaživjeti u glavama, onda je sve drugo lako”, glasio je jedan od komentara.

 


Komentari