Jedna osuđujuća, druga oslobađajuća: Koja će biti treća Horvatinčićeva presuda?

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Treća presuda Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara bit će objavljena u srijedu poslijepodne na Općinskom sudu u Šibeniku.

Presudu će u 13 sati objaviti sudsko vijeće kojim na ovom suđenju predsjeda Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope, objavila sutkinja Maja Šupe.

Državna odvjetnica Irena Senečić u svom je završnom govoru prošlog tjedna od suda zatražila da Horvatinčića proglase krivim i da ga osim zatvorom kazne oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima.

“Horvatinčić je nebrojeno puta kažnjavan i godinama krši prometne zakone. Riječ je o osobi koja ne brine o sigurnosti drugih sudionika u promet. Činjenica je i da ništa nije poduzeo kako bi spriječio nesreću u kojoj su stradali supružnici Salpietro”, rekla je Senečić.

Isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana.

Horvatinčićevi odvjetnici smatraju, s druge strane, da njihovog klijenta u srijedu treba osloboditi svih optužbi.

Obraćajući se sudu Horvatinčić je za sve što mu se događa optužio medije, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.


Komentari