Svako dijete treba obitelj: Zagrepčani trčali za udomiteljske obitelji i sretnije djetinjstvo

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U sklopu nacionalne kampanje “Svako dijete treba obitelj” UNICEF u središtu Zagreba organizirana je humanitarna utrka Mliječna staza. Prihod od kotizacija bit će usmjeren za pomoć u opremi udomiteljskim obiteljima u kojima su smještena najmlađa djeca te njihovu edukaciju.

Ujutro je održana revijalna dječja utrka na Trgu kralja Tomislava, uz brojne edukativne i zabavne sadržaje za cijelu obitelj. Utrke na pet i deset kilometara za odrasle trkače na rasporednu su bile poslijepodne, sa startom i ciljem na Trgu Eugena Kvaternika.

Utrka je dio kampanje “Svako dijete treba obitelj” koju zajedno pokreću UNICEF i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo. Njen je cilj povećanje broja udomitelja i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama.

“Trčimo kako bi svako dijete živjelo u obiteljskom okruženju. Još uvijek imamo djece koja su prisiljena živjeti u institucionalnoj skrbi i to je realnost koju želimo promijeniti. Ove godine ćemo dati podršku udomiteljima i onima koji će tek postati udomitelji, s najvećim fokusom na najmlađu djecu za koju je boravak u instituciji najštetniji” kazala je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Prema posljednjim podacima u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade smješteno je 2259 djece, a od 814 djece koja su smještena u domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, njih 169 živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgojitelja.


Komentari