JEDNA NAMIRNICA I DALJE JAKO SKUPA Zašto je u Njemačkoj jeftinija?

(Foto: Canva)

Cijena maslaca iznosi nevjerojatnih četiri eura, ili po starom 30- tak kuna, pa su mnogi građani počeli izbjegavati kupnju popularne namirnice. Okrenuli su se jeftinijim alternativama, pa tako primjerice u kolačima sve više koristi margarin. 

U Njemačkoj je primjerice situacija puno bolja nego kod nas. Zbog visoke cijene mlijeka u prošloj godini, mljekari su ove godine proizveli više mliječnih proizvoda, pa je zbog veće ponude, cijena maslaca pala. Najjeftiniji se prodaje za 1,29 eura, a najskuplji za 2,69. 

U Hrvatskoj bi i ovaj najskuplji njemački maslac bio jeftin, jer maslaca za 2,69 eura, osim ako nije na akciji, u trgovinama jednostavno nema.

Maslac od 250 grama marke Z bregov platiti ćete 3,98 eura, onaj marke Dukat iste gramaže od 3,32 do 3,98 eura, ovisno u kojoj trgovini kupujete. Nešto su jeftinije robne marke maslaca. Tako ćete 250 grama maslaca jednog trgovačkog lanca platiti 2,92 eura. Meggle premium maslac u trgovinama plaćamo od 2.79 do 3,59 eura. Najskuplji maslac je onaj Presidentov od 200 grama koji se prodaje po 3,98 eura.

Hrvatska već odavno nije samodostatna što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda. Niske cijene otkupnog mlijeka jedan su od razloga da danas u Hrvatskoj ima oko 3.000 proizvođača mlijeka, što nije dovoljno za vlastite potrebe. Farme se zatvaraju svakog dana, a iako je cijena mlijeka viša nego ikad, mljekari kažu kako im to jednostavno nije isplativo i da bi trebala biti i 20 posto skuplja da bi im proizvodnja bila isplativa. Sve dok je situacija takva, hrvatsko mlijeko i maslac plaćati ćemo puno skuplje nego u drugim državama.


Komentari