JEDINSTVENA ZAGREBAČKA ŠKOLA: Osim hrvatskim u njoj se govori arapskim i farsi jezikom!

Nagrada grada Zagreba (foto: Zagreb.hr / Tomislav Kristo / CROPIX)

Grad Zagreb povodom svog rođendana 31. svibnja nagrađuje sve zaslužne i priznate ustanove i pojedince koji su doprinijeli boljitku društva. Ove godine nagradu za Zagrepčanku godine dobila je odvjetnica Sanja Bjelobradica Jelavić koja je na Europskom sudu za ljudska prava ‘pobjedila’ državu u slučaju malene afganistanke Madine Husseini koja je poginula prelazeći željezničku prugu, bježeći od policajaca, zajedno sa svojom obitelji.

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagradu je dobila i Osnovna škola Gustava Krkleca.

Odlukom Grada Zagreba od siječnja 2017. imenovana je punktom za djecu tražitelje međunarodne zaštite iz trećih zemalja koja su smještena s obiteljima u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu.

Zbog velikih migracija, fluktuacije učenika od 2017. do danas bile su iznimno velike, a škola je aktivno sudjelovala u prihvatu učenika te je uključila dvjestotinjak djece u odgojno-obrazovni sustav. Imenovana je i organizacijskim punktom za 19 škola s područja Novog Zagreba za pripremnu nastavu hrvatskog jezika za učenike inojezičare.

Djelatnici redovito sudjeluju u edukacijama s ciljem stvaranja uvjeta za inkluzivno obrazovanje djece pod međunarodnom zaštitom te samostalno organiziraju akcije za njihovu uspješnu socijalizaciju u svakodnevnom životu.

Kontinuirano surađuju i s brojnim institucijama na izradi priručnika, brošura i smjernica te na međuresornim stručnim skupovima predstavljaju primjere dobre prakse rada škole u integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

“Trenutačno ih je 14, i to petero iz Irana, po troje iz Afganistana i iz Iraka, jedno je dijete iz Pakistana, a dvoje je učenika s obiteljima nedavno pobjeglo od rata u Ukrajini. Nastavu pohađaju u istoj učionici s drugim đacima i nastavnicima, a koliko im pomoći treba u praćenju gradiva i obavljanju zadataka, ovisi o tome koliko dijete poznaje jezik i latinično pismo”, kazala je pedagoginja Ana Marinović Radojković za Večernji list.

Komentari