JEDINSTVEN EDUKATIVNI CENTAR U SVIJETU: U Mozgaonici ćete kroz zabavu ‘nabildati’ moždane vijuge (FOTO)

FOTO: Mozgaonica

Na zagrebačkoj Zavrtnici otvorena je Mozgaonica – prva pametna igraonica za djecu i odrasle.

Njegovo ime je Roko Živković, ima 35 godina i otac je dvije curice. Preko 10 godina radio je u marketingu i marketinškim agencijama, a prije dvije godine krenuo je u privatan posao te tako pokrenuo realizaciju Muzeja iluzija, danas jedan od najpopularnijih zagrebačkih muzeja. Iz tog je razloga, kaže, u zadnje dvije godine otvoren i zadarski muzej i Muzej iluzija u Sloveniji.

Od samog su početka on i Tomislav Pamuković sudjelovali u razradi i realizaciji svih ideja. Tomislav je zadužen za tehnički dio razrada ideja dok se Roko bavim marketingom i back officeom. Na projektima ih, kaže, prati preko 30 suradnika: od arhitekata, grafičkih dizajnera, velik broj izvođača radova, do svih ostalih njihovih zaposlenika.

“U samom početku smo jedan dio Muzeja iluzija koncipirali kao edukativni kutak u kojem su posjetitelji mogli isprobati pametne igračke i mozgalice, što se pokazalo kao pun pogodak. U međuvremenu smo postali službeni distributeri edukativnih igračaka iz Tajlanda i imamo ih više od 250 vrsta, tako da smo odlučili otvoriti cijeli centar”, priča nam Roko o počecima Mozgaonice.

FOTO: Mozgaonica
FOTO: Mozgaonica

Sam projekt mozgaonice krenuo je, kaže, prije 8 mjeseci kada su zakupili licencu za Think&Solve edukacijski program, a tada je 6 zaposlenika otišlo na Tajland proći edukaciju kako bi dobili licencu. Nakon toga su prilagodili cijeli program prema obrazovnom sustavu, našli odgovarajući prostor za Mozgaonicu, počeli ga uređivati i završavati cijeli projekt.

Otvoreni su tek nekoliko dana, no s obzirom na to, Roko kaže da su jako zadovoljni brojem posjetitelja, a pravu navalu očekuju u naredno vrijeme. Vesele se, kaže svim posjetiteljima koji su željni dobrog mozganja, a za djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole provodimo pokazne sate za Think&Solve edukacijski program, koji se kontinuirano provodi tijekom cijele školske godine.

“Cilj je Mozgaonice pružiti mjesto na kojem će se u ugodnoj i razigranoj atmosferi stjecati nova znanja i poticati kreativno razmišljanje igranjem zabavnih i stimulativnih igara. Vjerujemo da će svaki učitelj, profesor ili ravnatelj prepoznati naše programe i poželjeti ih uvrstiti u program školskih izleta i terenskih nastava. Naši će mentori veselo društvo rasporediti u manje tematske grupe te ih tijekom igre upoznati s mnoštvom korisnih edukativnih informacija iz različitih područja. Djeca će se zabaviti, natjecati i proširiti svoja znanja.”

Mozgaonica je smještena na Zavrtnici (ulaz iz ulice Podaupskog) i sadrži preko 250 drvenih igara, slagalica te različitih mozgalica i zagonetki na u prostoru od 600 kvadrata. Otvorena je svaki dan od 9 do 22 sata. Prijava nije potrebna za igraonicu. U igraonicu se može doći u bilo koje vrijeme te isprobati preko 100 različitih igara. Prijavu za edukativni program Think&Solve kao i za grupne posjete zaprimaju putem maila [email protected].

FOTO: Mozgaonica
FOTO: Mozgaonica

Podijeljena je u tri dijela

“Prvi dio ovog edukacijskog centra čini pametna igraonica u koju mogu doći ljudi svih uzrasta, obiteljski, samostalno ili u grupi te igrati igre koje zahtijevaju puno mozganja, poput najpoznatije svjetske mozgalice tangrama, pentomina, testa ljubavi, piramide i mnogih drugih. Neke su igre u XXL veličini pa njihovo rješavanje aktivira cijelo ljudsko tijelo, a neke su natjecateljske, pa se igrači moraju potruditi biti što brži i bolji u razmišljanju.

Drugi dio centra je Think&Solve edukacijski program za učenike osnovnih škola koji provode certificirani profesori te koji kod djece pospješuju razvoj kognitivnih, socio-emocionalnih i motoričkih vještina. Ovaj program ima 6  stupnjeva i funkcionira kao izvannastavni program, a održava se dva puta tjedno prateći raspored školske godine. Temelj programa su drvene didaktičke igre – mozgalice, slagalice i društvene igre. Rješavanjem takvih problema djeca razvijaju vlastiti kapacitet pažnje, spacijalno i logičko rasuđivanje. Kroz didaktičke igre djecu se usmjerava da otkriju i ostvare svoje potencijale, razviju sposobnosti kreativnog razmišljanja i nauče kako donositi odluke koje će pozitivno utjecati na njihov život. Suvremenim metodama mentori potiču djecu na širenje i produbljivanje vlastitih interesa, osvještavanje kognitivnih i emocionalnih procesa te razvoj samokontrole kao najvažnijeg čimbenika za uspjeh pojedinca. Međutim, primarni je cilj edukacije dobra zabava jer u takvim uvjetima dijete, a i odrasli, najlakše, najbrže i najučinkovitije uče. Think&Solve edukacijski program implementiran je u kurikulum škola i fakulteta u Kini, Tajlandu, Maleziji, Izraelu, a danas broji preko 600 certificiranih profesora.

Treći dio Mozgaonice čine grupne posjete škola, ali i teambuilding programi, proslave rođendana, eventi. Zbog bogatog sadržaja i učinkovitosti učenja kroz igru, Mozgaonica postaje neizbježan dio programa školskih izleta, terenskih nastava ili teambuildinga. Mentori Mozgaonice veselo će društvo rasporediti u manje tematske grupe, a kroz igru će probuditi njihovu znatiželju i pokazati kako učenje može biti zabavno i korisno za rješavanje konkretnih problema.

FOTO: Mozgaonica
FOTO: Mozgaonica

Osnovni ciljevi Think&Solve programa

“Što se tiče Think&Solve programa za djecu, postavili smo 15 osnovnih ciljeva koje je potrebno ostvariti kako bismo kroz program kod djece razvili kognitivne i socijalne vještine: razviti ključne životne vrijednosti, poticati kritičko razmišljanje, poticati maštu i kreativnost, unaprijediti vještine vizualnog i prostornog planiranja, razumijeti matematičke i geometrijske koncepte te njihovu primjenu, razviti vrijednosti timskog rada, naprijediti socijalne vještine, razviti sofisticirane stavove prema rješavanju problema, unaprijediti taktičke i strateške vještine, razviti samokontrolu, samopoštovanje i koncentraciju, osigurati priliku za individualan razvoj i interese, poboljšati motoričke vještine, razviti vještine odlučivanja, poticati znatiželju, razviti vještine razmišljanja unatrag.”

Što se daljnjih planova tiče, Roko kaže da su Muzej iluzija i Mozgaonica jedinstveni projekti u svijetu, stoga im je želja franšizno prodavati ove modele po ostalim svjetskim gradovima, a kad edukativni program Think&Solve zaživi u Zagrebu, žele ga provesti u svim hrvatskim gradovima.

 

“Veselite se, budite mladi i dođite se igrati s nama u Mozgaonicu!” poručuje Roko.


Komentari