‘JEDINO NAM SE POVISIO KRVNI TLAK’: Zagrepčani otkrivaju kada su posljednji put dobili povišicu

Foto: Cropix / Tom Dubravec

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba. Zbog toga smo vam u našoj anketi postavili pitanje “Kada ste zadnji put dobili povišicu?” Neki su se pitali postoji li nešto takvo, drugi da su posljednjih put povišicu dobili davno, a rijetki su priznali da su je uistinu i dobili.

“Ako vi smatrate povišicu od 30 kn koje se akumuliraju kroz 0.005% onda svake godine. Što nije povišica nego sramota”, odgovorila nam je Aleksandra.

“Mislim tamo negdje krajem 45-e, par mjeseci nakon ulaska partizana u Zagreb i uspostave suverene i demokratske vlasti u gradu, našalio se Krešimir. Slično se našalio i Tomislav. “U Hrvatskoj se u zadnjih godinu dana uz skuplje režije i hranu, ljudima jedino povisio krvni tlak”, kaže Tomislav.

Do 2014. je bilo super

Tomo kaže da je do 2013. ili 2014. godine bilo super, a sada je užas. “Niti regresa niti Božićnice, sve je ukinuto. Zbog toga dobrih radnika i majstora više nema, otišlo vani samo”.

 

“Zadnji put mediji su pisali da moja firma daje 20% povišice. To je bilo prije par mjeseci. Bilo bi dobro da mediji provjere poštuje li moja firma tih 20% ili se radi o nekih možda jedva 2%”, ogorčena je Anita.

Stižu samo veći računi

Gabrijela se ne sjeća povišice. “Ali se sjećam kad sam dobila račun od struje bila je ogromna povišica”, kaže. Đurđa se pita kako to izgleda. “Na terapiji sam zbog toga svako jutro za tlak, to mi je jedina povišica”, kaže Đurđa.

Sandra smatra da se plaća povećava manjini, dok većina to nikada nije doživjela. “Moja nije narasla tri godine. Mom tati, koji je u istoj firmi 37 godina, nije plaća rasla od 2021. tako da… Oboje smo debelo ispod Zagrebačkog prosjeka”, odgovara Lena.

Nije ju osjetila

Nataša je otkrila da je povišicu dobila nedavno, ali da ju nije osjetila. “Dobijem 4% povišice, a režije i hrana porastu za 20%. I onda Plenki ima puna usta samohvale kako nam je povisio plaće. Radimo prekovremeno, pa hoće platiti, neće platiti, ali ne primaju ni radnike jer i to je trošak. I hoće da radimo do 70. I nakon…kao penzioneri. Neka oni probaju živjeti od svoje plaće (režije, hrana, putovanja) pa neka onda komentiraju. Lako je lajati kad drugi za tebe crnči”, ljutito zaključuje Nataša.

Komentari