JEDETE JAGODE?! Jeste li svjesni što zapravo činite?! Istraživanje je napokon sve otkrilo

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kakve jagode jedemo, zapitali su se novinarti Potrage i krenuli u provjeru, a povod za to bile su male, sitne bijele tablete pronađene na dnu pakiranja. Stoga su odlučili kupiti jagode s OPG-a, od kooperanata na štandu, ali i u trgovačkom centru te su ih odnijeli na analizu. Neki su se trgovci navodno zbog zakašnjelog proljeća i lošeg vremena domislili pa su se poslužili supstancijama koje ovom voću daju dodatni miris. ”Čuo sam da su ovdje negdje GMO jagode i da se sjaje”, rekao je prodavač Zrinko Majdandžić, dok je šef Udruge proizvođača Jagodin prsten Željko Varga za tabletice u jagodama čuo, ali to je nešto što je, kako je objasnio, teško potvrditi. Doktorica Jasna Bošnir s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” najavila je kompletnu analizu jagoda na nešto više od 400 aktivnih supstancija te rekla kako sporne bijele tablete još nije vidjela.

“Nisam uopće vidjelu da je neka, recimo, aroma jagode tabletizirana, to mi je jako čudno. Možda je tableta tu da povuče vlagu. Ona ne smije tu biti, to je protuzakonito,  to je strana primjesa”, rekla je Bošnir.

Jedan od proizvođača jagoda Antonio Grubiša, priznao je da uvoznici rade svašta.

”Bore se i uzimaju svakakve deklaracije. Imate i po Zagrebu puno prodavača, preprodavača jagoda koji se bore da je neretvanska, da je ovakva, onakva, a nemaju veze s tim”, rekao je uzgajivač Antonio Grubiša, priznajući da ima špricanja, ali u propisanim granicama. Istraživanje je pak otkrilo da su minimalno tri pesticida pronađena u jagodama jednog OPG-a iz okolice Zagreba, dva pesticida više otkrivena su u vrgoračkim jagodama sa štanda, a čak osam u vrgoračkim iz trgovačkog centra. “Činjenica je da su dobivene vrijednosti svih pesticida manje od najveće dopuštene količine, što znači da proizvod može biti na tržištu”, rekla je dr. Bošnir, priznajući da su dosad znali pronaći deset pesticida.

“Može jagoda imati, kao što su Amerikanci našli, i 20 pesticida i biti zdravstveno ispravna, a može biti samo jedan, ali ako je najveća dopuštena količina jednog viša nego što je to propisano, proglašavaju se zdravstveno neispravnima”, objasnila je dr. Bošnir za RTL-ovu Potragu, dodajući da ove godine takav slučaj nisu imali. “Mjerica je sigurna s obzirom na količine, na kraju krajeva, svi mi kupujemo jagode, i ja kupujem jagode i ne znam koliko pesticida u toj mjerici ima, ali vjerujem sustavu –  sustav provjere sigurnosti hrane u našoj je zemlji uspostavljen i na visokoj je razini”, zaključila je dr. Bošnir.


Komentari