JEDAN OD NAJBOGATIJIH HRVATA: Emil Tedeschi niže poslovne uspjehe, od utorka kreće u nove pobjede!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Atlantic grupa je u ponedjeljak objavila da je izdala petogodišnju obveznicu u vrijednosti 300 milijuna kuna, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 0,875 posto, a ta će sredstva najvećim dijelom koristiti za refinanciranje postojećih obveznica te za financiranje radnog kapitala.

Atlantic grupa, čiji je predsjednik Uprave Emil Tedeschi, je 11. prosinca uspješno izdala korporativne obveznice u iznosu od 300 milijuna kuna, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 0,875 posto, uz polugodišnju isplatu kamata, s dospijećem 11. prosinca 2025. godine, navodi se u priopćenju kompanije.

Obveznice su izdane na domaćem tržištu kapitala i uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze i uključene u usluge depozitorija te usluge prijeboja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

Prvi dan trgovanja obveznicama na Zagrebačkoj burzi je utorak, 15. prosinca.

Zajednički agenti i pokrovitelji izdanja obveznica su Erste&Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, a pravni savjetnik Šavorić & Partneri odvjetničko društvo.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem obveznica koristit će se najvećim dijelom za refinanciranje postojećih obveznica 3ATG (ATGR-O-216A), dok će ostatak sredstava biti korišten za financiranje radnog kapitala, navode iz Atlantic grupe.

Kako ističu, izdavanjem obveznica na domaćem tržištu kapitala Atlantic grupa nastavlja s kontinuiranom praksom poticanja razvoja domaćeg tržišta kapitala koju razvija od 2003., kao i unapređenja vlastitih izvora financiranja.

“Uspješnim izdanjem nove obveznice u izazovnoj 2020. godini, po realiziranim uvjetima i zabilježenom interesu, možemo reći kako smo iznimno sretni zbog snažnog povjerenja koje je ukupna investicijska zajednica opetovano pokazala prema Atlantic grupi“, kazao je potpredsjednik Atlantic grupe za financije, nabavu i investicije Zoran Stanković.

Naime, kako su ranije izvijestili iz Atlantic grupe, interes investitora bio je znatno veći, odnosno upisali su nešto više od 407 milijuna kuna, dok je planirani i izdani iznos od 300 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,875 posto.

Stanković ističe da su u kompaniji posebno ponosni “na povijesno nisku ostvarenu kamatu stopu na korporativne obveznice u nefinancijskom sektoru na hrvatskom tržištu kapitala”.

“To je čvrsti indikator da su investitori prepoznali poslovni model Atlantic grupe kao stabilan te nisko rizičan u situaciji ove gospodarsko – zdravstvene krize i neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije”, naglašava Stanković u priopćenju.

Ocjenjuje i kako diverzifikacija investitora koju su imali u izdanju novih obveznica ukazuje na to da se domaće tržište korporativnih obveznica, kao i cjelokupno tržište kapitala, neprijeporno razvija.

“O uspješnosti izdanja dodatno svjedoči i bitno viši interes ulagatelja od ukupnog iznosa izdanja, čime smo iznimno zadovoljni“, rekao je.

Napomenuo je i kako se koordinacija ovog izdanja zbog specifičnih okolnosti u cijelosti odvijala online, ali i kako su u suradnji sa zajedničkim agentima i pravnim savjetnikom, uspjeli provesti transakciju u kratkim rokovima, uz ostvarivanje financijskih ciljeva.


Komentari