JEDAN JE HDZ-OVAC ODBIO PLENKOVIĆEVU PONUDU ZA EU IZBORE! On premijeru sprema pakleni plan

Twitter/Plenković/Screenshoot

Oni koji dobro poznaju HDZ-ova Miru Kovača, reći će kako se radi o čovjeku ogromnih ambicija, a promatrajući njegovu karijeru, taj detalj naprosto nije moguće osporiti. No, usprkos velikom iskustvu kojega u diplomaciji posjeduje, Kovač u novom, Plenkovićevom HDZ-u nije izborio ni izbliza onakav prostor kakvoga je imao u eri bivšeg lidera te stranke Tomislava Karamarka, kada je kratko vrijeme bio i ministar.

Da u Plenkovićevim stranačkim križaljkama prostora za Kovača nema dalo se naslutiti tijekom sastavljanja Vlade na čije je čelo uzašao aktualni šef Vlade. Nedugo potom, Kovač se svrstao uz bok stranačkim konzervativcima koji su jasno, i glasno rekli NE ratifikaciji Istanbulske konvencije, a iako je tvrdio da sankcija po tome pitanju neće biti, Plenković je posve degradirao Kovača smijenivši ga i s pozicije međunarodnog tajnika stranke.

Ubrzo potom, uslijedile su rasprave o europskim izborima, a nedavno se u javnom prostoru pojavila glasina da je premijer i predsjednik vladajuće stranke Kovaču ponudio mjesto na toj listi. No, kako tvrde upućeni Plenković je Kovaču ponudio poziciju na sredini liste, što je ovaj odbio bez argumenata i rasprava, prepustivši po svemu sudeći Plenkoviću da se sam bori sa svojim ljudima. Za to vrijeme, Kovač koji uživa sve veće simpatije u konzervativnom krilu svoje stranke, na domaćem bi se tlu, i terenu mogao početi boriti za novu funkciju, onu o kojoj se dugo, iza kulisa i po kuloarima progovara.

Riječ je dakako o funkciji prvog čovjeka HDZ-a. da Kovač po tome pitanju ima afiniteta, dalo se naslutiti i u vrijeme kada se Plenković za tu titulu borio kao jedini kandidat, a u tom periodu i Kovačevo se ime spominjalo u kontekstu kandidature. Međutim, mora da je tada mirno i strateški odvagnuo kako njegovo vrijeme tek treba doći. A vrijeme bi mu doista i moglo svanuti nakon europskih izbora, ukoliko Plenkovićeva lista podbaci te ne osvoji pet mandata, koliko se od njega očekuje.

Ukoliko do toga dođe stranački konzervativci imaju pripravan scenarij te će početi propitkivati Plenkovićev legitimitet na čelu HDZ-a. inače, kao što je poznato osim Kovača, s HDZ-ove liste ispao je i Davor Ivo Stier, bivši europski zastupnik ove stranke i nekadašnji Plenkovićev prijatelj s kojim ovaj očito više nema niti jedne dodirne točke.


Komentari